Brygging av batch #48 – Dr. Rudi Dobbel IPA

Rehydrering av gjær

Rehydrering av gjær

Søndags morgen brygget vi en Single MAlt Single Hop (SMASH) med 100% Maris Otter og 100% Dr. Rudi, en høyalfa humle fra New Zealand.

Maris Otter er et to-rader bygg som visstnok skal egne seg bra i en single malt. Humlen vi har brukt har en alfasyreprosent på 11,3 og egner seg godt som bitterhumle, men den skal også egne seg som smaks- og aromahumle. Den luktet i alle fall himmelsk og vi håper den smaker like godt som den luktet!

Vi valgte å meske relativt lavt (63 grader) fordi vi forventer at den høye OG’en uansett vil gi en del restsødme. Ølet står nå å gjærer med Safale us-05 – en gjær vi har brukt mye i amerikanske ales og er godt fornøyd med.

Oppskriften

Batch #48 – Dr. Rudi IPA
Imperial IPA

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           79.0
Total Grain (kg):         29.127
Total Hops (g):           1000.00
Original Gravity (OG):    1.076  (°P): 18.4
Final Gravity (FG):       1.019  (°P): 4.8
Alcohol by Volume (ABV):  7.47 %
Colour (SRM):             7.8   (EBC): 15.4
Bitterness (IBU):         168.7   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
29.127 kg Maris Otter 7 EBC (100%)

Hop Bill
—————-
200.0 g Dr. Rudi – 11.7 Pellet (11.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.5 g/L)
150.0 g Dr. Rudi – 11.7 Pellet (11.7% Alpha) @ 45 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
150.0 g Dr. Rudi – 11.7 Pellet (11.7% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
150.0 g Dr. Rudi – 11.7 Pellet (11.7% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
175.0 g Dr. Rudi – 11.7 Pellet (11.7% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (2.2 g/L)
175.0 g Dr. Rudi – 11.7 Pellet (11.7% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (2.2 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 63°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05

Notes
—————-
CaSO4 (skyllevann):20 gram / 5 strøken teskje
CaSO4 (mesk):29,6 gram / 7,4 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):0 gram / 0 strøken teskje
CaCl2 (mesk):0 gram / 0 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):7,4 gram / 4,1 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):7,4 gram / 1,7 strøken teskje

"Påhengsen" bidrar til å nå mesketemperatur

«Påhengsen» bidrar til å nå mesketemperatur

Bryggedagen

Bryggedagen gikk veldig bra.

Vi tok i bruk nyinnkjøpt dyppvarmer (døpt påhengsen) på 3KW som virkelig gjorde susen når vørteren skulle koke opp. Vi tok ikke tiden, men det var gjort på et øyeblikk å få de 98 literne med vørter fra ca. 80 grader til kok. Totalt var 9KW i sving. Hvis den koreanske ingeniørkunsten har sørget for at dyppvarmeren er av litt kvalitet vil vi ha god nytte av denne framover.

Vi makset ut på bryggekapasiteten denne gang. Med litt over 29 kg malt og 75 liter vann hadde vi et meskevolum på 103 liter. Kokekaret er på 100 liter ganske nøyaktig, så det var de få centimeterne som maltrøret stikker over kanten på kokekaret som reddet oss. Det så stygt ut en liten periode, men når malten hadde fått trekt til seg vannet, så seg meske litt sammen og vi kunne konkludere med at det gikk bra.

Som sagt gikk bryggedagen veldig bra, kun på et punkt rotet vi litt. Når vi startet kjølingen satte vi oss ned med kaffekoppen (det var jo et formiddagsbrygg dette) og slappet av. Først etter en god stund (15-20 minutter?) oppdaget vi stillestående humlegrums i sirkulasjonssløyfen og første innskytelse var at det var gått tett en plass. Lettelsen var stor da vi oppdaget at vi ikke hadde strøm på pumpen etter at undertegnede hadde byttet litt om på strømkildene … Neppe noe stort problem, i værste fall har vi fått litt dårligere effekt av coldbreak enn vi burde.

Rotet med ledningene førte til at vi bestemte oss for å merke disse bedre. Klistrelappskrivemaskinen ble funnet fram og når vi først var i gang merket vi en del andre svært viktige saker i bryggerommet som vi ofte lurer på hva er for noe. Se bilder lengre nede.

Vi rehydrerte 12 pakker med Safale us-05 i ca. 1 liter kokt og nedkjølt vann. Kolben fikk kjøre seg på magnetrøreren og vi har aldri sett en slik aktivitet i gjæren før. Vi måtte til slutt ta den av røreren fordi gjæren begynte å vokse ut av tuten på kolben. Og den ga seg ikke før lenge etter vi tok den av røreren heller. Vi får bare krysse fingrene for at vi ikke mistet for mye gjær. 12 pakker burde uansett være rikelig til dette brygget. Foam control neste?

OG ble målt til 1.075 – kun 1 poeng under estimert OG. Det betyr at vi har hatt en effektivitet på 64% – ikke værst med så store mengder malt (store mengder malt krever mye vann og da har man mindre vann igjen til skylling).

De første små ploppene kom allerede samme ettermiddag etter få timer. Men det var først etter et døgn den var skikkelig i gang – og i skrivende stund er det godt med liv i vannlåsen.

Bilder og video fra dagen

Video av dyppvarmeren i aksjon

Tagged on: ,

2 thoughts on “Brygging av batch #48 – Dr. Rudi Dobbel IPA

    1. Ørnegård Post author

      Beklager sent svar! En dobbel IPA basert utelukkende på Dr. Rudi kan absolutt anbefales. Smakte helt konge!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.