Årets siste brygg: Batch #49 – Citrus American Pale Ale (CAPA)

Klementinmesk. Klementinen er der bare til fotografens ære.

Klementinmesk. Klementinen er der bare til fotografens ære.

På tirsdag brygget vi det som blir årets siste brygg. Citrus American Pale Ale (CAPA) var opprinnelig en klone av Ægirs «Dag». Vi har brygget denne mange ganger og stadig justert litt på oppskriften. Ølet vi lager nå har høyere alkoholprosent, mer maltfylde og det skulle ikke forundre meg om det også smakte mer sitrus!

Mandags kveld fylte vi vann til skylling og mesking i karene, slik at det bare var å trykke på knappen på tirsdag for å komme i gang. Vannjusteringer var også utført.

Det ble brygget etter følgende oppskrift:

Batch #49 – Citrus American Citrus Pale Ale
American Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           80.0
Total Grain (kg):         18.603
Total Hops (g):           300.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             9.1   (EBC): 17.9
Bitterness (IBU):         35.0   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 69
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
14.823 kg Pale Ale Malt (79.68%)
1.890 kg  Crystal 75 EBC (10.16%)
0.945 kg  Caramalt 31 EBC (5.08%)
0.945 kg Torrified Wheat (5.08%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
50.0 g Orange peel @ 10 Minutes (Boil)
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05

Vannjusteringer ihht Gahrs tabell:

CaSO4 (skyllevann):17,4 gram / 4,4 strøken teskje
CaSO4 (mesk):17,4 gram / 4,4 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):0 gram / 0 strøken teskje
CaCl2 (mesk):0 gram / 0 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):5,8 gram / 3,2 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):0 gram / 0 strøken teskje

Gjær: Gjenbruk fra Batch #48 (Dr. Rudi)

 

Dyppvarmer - utrolig effektiv!

Dyppvarmer – utrolig effektiv!

Det er ikke veldig mye å fortelle fra bryggekvelden annet enn at det aller meste gikk etter plan. Dyppvarmeren fikk seg en overraskelse og så litt forfjamset ut da den plutselig ble løftet ut av vørteren for hindre at det kokte over. Den så enda mer forfjamset ut når den like plutselig ble puttet ned i koken igjen. Resultatet var kølsvart svidd vørter og humle på kokelementet. Lærdom: Skru av dyppvarmeren før den løftes ut av karet.

Vi hadde, i en viss grad påvirket av årstiden, tenkt å benytte skallet av klementiner i stedet for appelsiner denne gangen. Men det var helt umulig å få av det ytterste tynne laget med oransje zest på de små rakkerne. Bud ble derfor sendt ut etter både appelsiner og pizza (nei, vi har ikke hatt pizza i mesken slik som i Big Ass Money Stout – pizzaen var til bryggerne).

Vi traff OG spot on: 1.050 og volummessig traff vi også godt. Bryggeskjemaet sa 99,3 liter til kok. Det var en knapp centimeter igjen til kanten av karet på 100 liter og hver centimeter i karet utgjør 1,882 liter.

Vasket gjær

Vasket gjær

Vi gjenbrukte denne gang gjæren fra forrige batch (Batch #48 – Dr. Rudi S*M*A*S*H). Gjæren ble vasket etter at vi tappet ølet og satt i kjøleskapet. Dunken med den vaskede gjæren ble tatt ut og dekantert når vi startet bryggingen, slik at den forhåpentligvis nærmet seg romtemperatur når vi pitchet. Vi tok det hele litt på slump og brukte 6-7 veldig store spiseskjeer med gjær. Vi var ferdig å brygge i 2100-tiden og allerede i 2300-tiden var det liv i blowoff’en. Morgenen etter var stormgjæringen i gang og etter to døgn var den begynt å roe ned.

Planen nå er å tørrhumle 4 dager før tapping og vi håper å få tappet den i romjulen, slik at den er klar for rakfisklag i januar!

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*