Tapping av Batch #48 – Dr. Rudi S*M*A*S*H

G-kobling

G-kobling

I formiddag tappet vi batch #48 – Dr. Rudi S*M*A*S*H. Det var mye humle i denne, hele 800 gr. i kokekaret og 200 gram til tørrhumling. En del vørter gikk derfor tapt i kokekaret, men vi endte likevel opp med respektable 68 liter fordelt på 4 fat.

Det blir spennende å smake denne, vi har ikke brukt humlen Dr. Rudi før og attpåtil har vi brukt den som eneste humle i brygget! Vørteren så lys ut, men det er ikke så rart da beregnet SRM var kun 7,8 – noe som selvsagt skyldes fraværet av spesialmalt. Vi brukte 100% Maris Otter.

Rehydrering av gjær

Rehydrering av gjær

OG på brygget var 1.075 og FG ble målt til 1.015. Det ble ganske tørt! Og det gir en utgjæring på hele 80%. Og det gir en alkoholstyrke på 7,8%! Vi har normalt ikke fått så høy utgjæringsgrad, men denne gangen er det to-tre kjente faktorer som nok har bidratt til utgjæringen. For det første har vi ikke brukt noe spesialmalt (spesialmalt gir vørteren mer ugjærbart sukker). For det andre holdt vi en ganske lav mesketemperatur (63 grader). Og lavere mesketemperatur gir mer gjærbare sukkerarter. I tillegg var gjæren i knallform når vi tilsatte den! Se bildet …

Dette blir vårt 49. brygg. Det blir rundt regnet ett brygg i måneden siden vi startet i november 2011!

Bunnfelt gjær

Bunnfelt gjær

Før vi startet tapping av ølet, startet vi koking av 20 liter vann til gjærvaskingen som vi hadde planlaget etter tappingen. Gjæren er arbeidshesten Safale us-05 og den skal gjenbrukes allerede førstkommende tirsdag da vi atter en gang brygger Citrus American Pale Ale. Gjæren ble dumpet fra gjæringskaret og rett i en rengjort plastgjæringskar. I denne helte vi ca. 18 liter nedkjølt vann (kjølt med motstrømskjøleren i bryggeriet). Karet ble ristet kraftig og deretter satt bort i ca. 15-20 minutter. Humlen, trub og død gjær hadde da lagt seg på bunnen. Den lyse væsken på topp ble så dekantert over i et nytt plastgjæringskar. Dette står nå i kjøleskapet slik at gjæren legger seg på bunn. Når vi skal brygge heller vi av vannet over gjærkaken og spar ut gjæren vi trenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.