Batch #50 – Imperial Whisky Stout Porter Celebration Batch

I løpet av de siste 4 årene har vi brygget 49 brygg. De første 3-4 bryggene var ekstraktsett som vi brygget mens vi ventet på utstyr til å meske selv. Det ble godt øl av det også! Deretter hadde vi et titalls brygg på Beer Brew 30 før denne tok kvelden og vi bygget bryggeriet vi brygger på nå. I morgen brygger vi vårt 50. brygg! Og da kan vi ikke brygge et hvilket som helst pinglebrygg. Nei, det må være mørkt, sterkt og fullt av gode smaker! Derfor bruker vi eikeflis fra whiskytønner, sjokolademalt, røstet malt, svart malt, crystalmalt, special-b og deilig engelsk humle (Fuggle)!

Batch #38 - Russian Imperial Stout

Batch #38 – Russian Imperial Stout

Dette er en variant av Batch #38 – Russian Imperial Stout. I korte trekk har vi oppskalert oppskriften (vi brygger ikke luft – gjæringstanken må være så full som mulig) og byttet ut lakrisrot med flis fra gamle whiskytønner. For å klare å brygge hele 83 liter av et så sterkt brygg (nesten 10%) i vår bryggeri må vi spe på med noe spraymalt. 8,8 kg for å være helt nøyaktig. Mengder av spesialmalt og humle er justert tilsvarende.

Gode øl må ha ordentlige navn. Sånn er det bare – enten man kaller dem opp etter fjollete ingredienser i mesken, bergenske fenomener, norske kronprinsesser eller henter mer dyster inspirasjon for sine navnevalg. Vår batch nr. 50 har har fått arbeidstittelen Imperial Whisky Stout Porter Celebration Batch. For dem som liker å få det med teskje: Imperial fordi den blir nesten 10%, Whisky fordi vi skal ha flis av gamle whiskyfat i gjæringskaret, Stout fordi vi tenkte det var en stout, Porter fordi en av oss insisterer på at det er en porter og Celebration Batch fordi det er et jubileum! Arbeidstittel fordi det er uungåelig at det kommer til å bli diskusjoner om navnet under bryggingen i morgen.

Dette er oppskriften vi har landet på:

Batch #50 – Imperial Whisky Stout Porter Celebration Batch
Imperial Stout

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           83.0
Total Grain (kg):         39.936
Total Hops (g):           600.00
Original Gravity (OG):    1.098  (°P): 23.3
Final Gravity (FG):       1.025  (°P): 6.3
Alcohol by Volume (ABV):  9.63 %
Colour (SRM):             71.0   (EBC): 139.9
Bitterness (IBU):         60.2   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 51
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
24.000 kg Pale Ale Malt (60.1%)
8.800 kg Dry Malt Extract – Light (22.04%)
2.458 kg Chocolate 1175 EBC (6.15%)
1.677 kg Caramalt (4.2%)
0.984 kg  Crystal 300 EBC (2.46%)
0.787 kg Special-B (1.97%)
0.738 kg Roasted Barley – 1450 EBC (1.85%)
0.492 kg Black Malt (1.23%)

Hop Bill
—————-
420.0 g Fuggles Pellet (5.2% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (5.1 g/L)
120.0 g Fuggles Pellet (5.2% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
60.0 g Fuggles Pellet (5.2% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.7 g/L)

Misc Bill
—————-
1.0 g Yeast Nutrient @ 0 Minutes (Boil)
100.0 g Oak Chips @ 7 Days (Secondary)

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 19°C with Safale US-05

Notes
—————-
Vannjustering
CaCO3 (kun mesk):27,4 gram / 15,2 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):13,7 gram / 3,1 strøken teskje

Whisky – Eikechips 100 gr
Etter 7 dager (altså 7 dager)
Bruke pose. Pose og chips marineres 3 dager før tilsetting.

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*