Tapping av Batch #49 – CAPA og en kort oppsummering av bryggeåret 2015

Tapping av batch #49

Tapping av batch #49

På lille nyttårsaften tappet vi årets aller siste brygg. Det var en American Citrus Pale Ale som vi brygget 15. desember. Det er ikke all verden å berette fra selve tappingen. Den gikk etter planen. OG på brygget var 1.050 og FG ble under tapping målt til 1.012. Dette er en utgjæring på 75% og gir ca. 5% alkohol.

Dette er et brygg vi har gjort mange ganger før og er vi heldig blir det en frisk og god amerikansk ale. Ølet blir et av flere øl som skal serveres på rakfisklag nå i januar.

Bryggeåret 2015

Det ble totalt 10 brygg i 2015 og vi har forsøkt oss på en del nye oppskrifter. Vi har brygget Engelsk brown ale, Engelsk Extra Special Bitter, Amerikansk Citrus Pale Ale, Amerikansk dobbel IPA, Engelsk IPA, Belgisk blond og en dobbel IPA med humle fra New Zealand (Dr. Rudi). Se batchloggen vår for en komplett oversikt.

Med få unntak har det blitt svært gode øl. Vi sliter fortsatt litt med ESB’en … kanskje har vi ikke funnet rette gjæren.

Hva vil 2016 bringe? Først og fremst hyggelige bryggekvelder og forhåpentligvis mye godt øl. På utstyrssiden er vi nokså komplett, selv om en del småting må fikses, som for eksempel egen regulator til pub’en (vi sliter litt med mye skum og antar at dette skyldes at fatene er koblet på samme regulatorutgang som den vi bruker i selve bryggeriet). Ellers håper vi at vi har kommet fram til en ny metode for coldcrash! For å gjøre en lang historie kort, så er det en fare for at gjæringstanken suger inn vannet i bøtten til blowoff-slangen under coldcrash. Dette skyldes at volumet øl i gjæringstanken minsker når temperaturen synker fra f.eks. 20 til 2 grader. Dette skaper da et undertrykk som gjør vannet fra bøtten suges opp gjennom blowoff-slangen og ned i gjæringstanken. Det er vanskelig å si hvor stort dette problemet i praksis er, men vi ønsker for sikkerhets skyld å unngå det. Problemet har vært grundig diskutert på Norbryggs forum. Vi har tenkt mye på dette og kommet opp med mange finurlige løsningsalternativer. Vi har nå kanskje funnet en løsning som lå snublende nær og som er utrolig enkel! Mer om det i et senere innlegg!

Godt nytt bryggår!

Tagged on: ,

2 thoughts on “Tapping av Batch #49 – CAPA og en kort oppsummering av bryggeåret 2015

 1. Lars Johan Ulveseth

  Hei Ørnegård.

  Har du postet noe info om løsningen dere falt ned på vedrørende coldcrash?
  Kan ikke finne det noe sted og er rimelig spent på hva dere fant på.
  🙂

  1. Ørnegård Post author

   Jo vi fant en løsning som vi synes fungerer greit. Det tar bare et døgn eller to å komme ned til rett temperatur. Og det er kun i denne perioden det er fare for at vannet i gjærlåsen kan dras inn. Så vi bytter ut blowoff slangen med gass-inn og setter litt trykk på tanken samtidig som vi starter nedkjøling. Og med litt mener jeg å huske at vi snakker om 0,1-0,2 bar. På den måten tar tanken til seg co2 etterhvert som volumet minsker som følge av nedkjølingen. Når rett temperatur er nådd struper vi co2-tilførselen for sikkerhetsskyld. Da holdes det jo kaldt og trykket i tanken er stabilt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.