Batch #52 – CAPA wannabe

Fredag kveld brygget vi batch #52 og det ble et lærerikt brygg.

Oppskrift

Vi brygget etter følgende oppskrift:

Batch #52 – Citrus American Citrus Pale Ale
American Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           80.0
Total Grain (kg):         18.603
Total Hops (g):           300.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             9.1   (EBC): 17.9
Bitterness (IBU):         35.0   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 69
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
14.823 kg Pale Ale Malt (79.68%)
1.890 kg  Crystal 75 EBC (10.16%)
0.945 kg  Caramalt 31 EBC (5.08%)
0.945 kg Torrified Wheat (5.08%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
75.0 g Orange Peel @ 10 Minutes (Boil)
3.0 g Protafloc @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)
99.0 g Vinoferm Vislijm @ 99 Days (Secondary)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05

Notes
—————-
Gjæring 18 grader i 14 dager
Ned til 2 grader på 1 døgn?
2 døgn på 2 grader

Vannjusteringer ihht Gahrs tabell:

CaSO4 (skyllevann):17,4 gram / 4,4 strøken teskje
CaSO4 (mesk):17,4 gram / 4,4 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):0 gram / 0 strøken teskje
CaCl2 (mesk):0 gram / 0 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):5,8 gram / 3,2 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):0 gram / 0 strøken teskje

Gjær: Gjenbruk fra Batch #49

En liten video av kokingen like etter tilsetting av 60-minuttershumlen:

Hva lærte vi?

På samme måte som menn som har hatt lappen i 20 år begynner å bli nonchalant i trafikken og dermed blir mer ulykkesutsatt, blir hjemmebryggere som har noen brygg bak seg mer nonchelant i forhold til renhold og gjær. Det straffer seg. Vi skulle gjenbruke gjæren fra et tidligere brygg. Vi var ikke helt sikker på hvilket brygg gjæren stammet fra. Enten var det batch #49 eller så var det batch #50. Det eneste som var sikkert var at det var Safale us-05. Og ikke var den vasket (slik vi trodde den var). Når vi åpnet lokket på gjæringsspannet hvor gjæren var blitt lagret, ble vi i tillegg møtt av et lite hyggelig syn. Det hadde dannet seg muggsopp opp etter «veggen» på spannet og på overflaten av restvørteren som lå og fløt over gjæren.

Vi ble raskt enige om at det ville være meningsløst å piche denne gjæren. Heldigvis hadde vi et par glass gjær som vi hadde høstet fra batch #51. Men dette var jo en helt annen gjær, nemlig Safale t-58. Dermed gikk ølen fra å være en amerikansk citrus pale ale til å bli en belgisk wannabe amerikansk citrus pale ale.

En annen ting er at vi muligens har underpitchet kraftig – og gjæren ble pitchet rett fra kjøleskapet. Det nærmer seg 24 timer siden pitching og det er foreløpig ikke tegn til liv. Vi får håpe den starter!

To-tre lærdommer der altså:

  1. Viktig med god merking av høstet gjær (batchnummer er det viktigste, men for enkelhets skyld kan man gjerne notere dato for høsting og gjærtype i tillegg).
  2. Ha gjær i bakhånd. Tørrgjær er billig og holder seg lenge. Ha et lite lager.
  3. Holde oppe fokus på renhold og renslighet.

Noen bilder fra kvelden:

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*