Tapping av batch #51- Belgisk blonde

FG 1.016 (justert for temperatur)

FG 1.016 (justert for temperatur)

Batch #51 er belgisk blonde brygget på pale malt (55 %), pilsnermalt (30 %), hvetemalt (9 %) og litt carapils (6 %). Den er gjæret på T-58-slurryen (vasket) etter batch #47 som vi tappet 11. november i fjor. Gjæren var altså mer enn 4 måneder gammel når vi brukte den i dette brygget. Leser man på nettet om gjenbruk av gjær kan man bli helt skyggeredd. Noen mener den knapt tåler et par uker i kjøleskap og andre mener det er null problem å bruke den selv om den er svært gammel. Så lenge det er nok levende celler i slurryen så er det vel ikke noe problem. Men det er vel også der utfordringen ligger – hvordan beregne hvor mange gjærceller som har overlevd?

Fatene tømt for starsan ved hjelp av co2 - oksygenfritt!

Fatene tømt for starsan ved hjelp av co2 – oksygenfritt!

Vi gjorde det enkelt: Vi brukte alt vi hadde. Hvor mye? Tja … et par liter? Kanskje tre.

Det blir med andre ord spennende å smake på denne.

Ugjæringen hadde i alle fall gått greit. Den gjæret ned fra 1.60 til 1.016 (som var forventet FG og det samme som batch #47 gjæret ned til). Ølet fikk stå i overkant av to uker før vi slo av temperaturen i skapet. Deretter stod den en liten uke i kjellertemperatur (13-14 grader) før den fikk 2-3 dager på 2-3 grader. Alt dette som et resultat av påske- og vinterferieavvikling.

 

 

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.