Batch #53 – Not Two Captains

Over tid bygger det seg alltid opp et lager med diverse humle i fryseren. Dette skyldes at humle oftest kommer i 100 grams pakker og at vi av og til bare trenger deler av en slik pakke. Men det skyldes også litt feilkjøp fra tid til annen. Sist det hadde hopet seg opp med resthumle var i 2012. Vi tømte fryseren for det vi hadde av humle og satt sammen en maltbase som tenkte ville fungere. Og det gjorde det! Ølet ble veldig godt og forsvant rimelig fort. Ølet ble kalt «Humlesurr».

1,317 kg humleblend

1,317 kg humleblend

For å gjøre en lang humlehistorie kort hadde vi denne gangen 1.317 kg diverse humle i frysen som vi måtte bruke opp. Også denne gangen var det  stor geografisk spredning. Vi hadde humle fra USA, Tyskland, England og New Zealand.

Vi tok denne gangen utgangspunkt i maltbasen i en tidlig versjon av vår dobbel IPA, nemlig den smått legendariske klonen av Two Captains – batch #32. Humlen ble veid opp og alfasyreprosenter og vekt ble notert ned. Deretter ble det summert og regnet ut et vektet gjennomsnitt på alfasyren. Vi satt da med 1,317 kg egenkomponert humleblend med en alfasyreprosent på 13% (med unntak for litt blomst som vi måtte holde utenom regnestykket da denne måtte i brygget for seg selv i pose).

Vår egenkomponerte humleblend ble da brukt som både bitter-, smaks-, aroma- og skal etter hvert også benyttes som tørrhumle.

Selve bryggingen gikk som en drøm selv om OG ble tre poeng lavere enn forventet. Den skulle vært 1.078, men havnet på 1.074. Det ble brygget etter følgende oppskrift:

Batch #53 – Two Captains DIPA
Imperial IPA

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           79.0
Total Grain (kg):         28.500
Total Hops (g):           1317.00
Original Gravity (OG):    1.078  (°P): 18.9
Final Gravity (FG):       1.016  (°P): 4.1
Alcohol by Volume (ABV):  8.17 %
Colour (SRM):             9.9   (EBC): 19.5
Bitterness (IBU):         174.7   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 68
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
26.000 kg Pale Ale Malt (91.23%)
1.000 kg  Crystal 120 EBC (3.51%)
1.000 kg Carapils 2,5-6,5 EBC (3.51%)
0.500 kg  Caramalt 31 EBC (1.75%)

Hop Bill
—————-
206.0 g Humlesurr Blomst – kjøleskaptømming (7/5-2016) Leaf (6.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.6 g/L)
80.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
80.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 50 Minutes (Boil) (1 g/L)
80.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 40 Minutes (Boil) (1 g/L)
80.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1 g/L)
80.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (1 g/L)
111.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
100.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
250.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (3.2 g/L)
250.0 g Humlesurr Pellet – kjøleskaptømming (7/5-2016) Pellet (13% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (3.2 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Protafloc @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05

Notes
—————-
CaSO4 (skyllevann):18 gram / 4,5 strøken teskje
CaSO4 (mesk):19,446 gram / 4,9 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):6,482 gram / 3,6 strøken teskje

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*