Tapping av batch #54 – Kölsch

I kveld tappet vi vårt siste brygg – batch #54 – en tysk ale (Kölsch). Den hadde da stått først 14 dager og gjæret på 17 grader og deretter hadde den stått 3 døgn på 3 grader.

20160914_212645Som vanlig var det noen ting vi glemte eller ting som ikke gikk helt etter planen. Men vi forsøker å lære av våre feil:

  • Vi glemte å ha klarningsmiddel i når vi startet cold crash på søndag
  • Vi gikk tom for co2 (men backup-rutinene fungerte ved at vi hentet en ny tank fra hjemmetappeanlegget i nabohuset)
  • På søndag tappet vi ut bunnfallet. Når vi i dag skulle høste gjær før tappingen, så kom det klart øl ganske fort. Vi tenkte da at vi hadde forkastet all gjæren på søndag. Når vi etter tapping av ølet åpnet lokket på gjæringstanken så vi imidlertid at det var mye gjær i bunnen likevel. Lærdom: Høste gjær etter tapping av øl – og da med trykk slik at vi kan få ut gjæren. Det løste seg imidlertid ganske greit ved at vi rett og slett spadde ut et par øser med gjær ved hjelp av en rengjort og desinfisert øse.

20160914_212741Tørre fakta om brygget: OG var 1.047 (oppskrift sa 1.046) og FG ble 1.009. Abv blir da 4.8%. Vi har da hatt en effektivitet på 74% – helt innafor på bryggeriet vårt. Utgjæringsgraden ble høy: 81% – spesielt med tanke på at produsenten oppgir en utgjæringsgrad 72-78%. Vi mesket på ganske lav temperatur og det bidrar til lavere FG. 

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.