Batch #56 – Blek III (RAK 2017)

Klart innmesk!

Juleølet er brygget! Forresten, juleøl og juleøl fru blom. Det er mer riktig å kalle «øl-til-jul» enn juleøl i vårt tilfelle. Det er lenge siden vi brygget et juleøl i nærheten av det man gjerne forbinder med juleøl –  enten en mørk og sterk lager eller en ale full av anis og nellik og/eller andre tilsettinger som man normalt bare bruker i bakverk. Det er ikke det at vi i og for seg har noe i mot å eksperimentere med tilsettinger og lage noe som ikke helt følger allerede oppgåtte stier, men å skulle brygge juleøl på anlegget vårt ville innebære at vi hadde juleøl til langt ut på våren. Og slike spesielle øl har en tendens til å bli litt for spesielle … Derfor er det siste ølet vi brygger før jul det ølet vi har til jul. Og vi velger oppskrift helt uavhengig av om vi nærmer oss jul eller ikke.

Vi traff ganske godt på «Wort Volume before boil»!

Når vi skulle bestemme oppskrift for siste brygg før jul var det derfor ikke jul vi hadde i tankene. Det vi hadde i tankene (både i kognitiv forstand og i corneliustankene) var det siste ølet vi brygget, nemlig Blek III! Det ølet ble nemlig så godt at vi like godt bestemte oss for å brygge det en gang til. De spesielt interesserte og observante legger kanskje merke til at bryggene har en tilleggstittel i parantes. Dette henspeiler bare på ulike kommende festivitas hvor en del av ølet vil bli servert.

Oppskriften vi brygget etter sist fredag (9. desember 2016) var denne (altså tilnærmet lik Batch #55):

Batch #56 – Blek III – RAK 2017
American Pale Ale
Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           79.0
Total Grain (kg):         16.823
Total Hops (g):           300.00
Original Gravity (OG):    1.047  (°P): 11.7
Final Gravity (FG):       1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  4.62 %
Colour (SRM):             9.5   (EBC): 18.7
Bitterness (IBU):         37.1   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
15.309 kg  Vienna 14 EBC (91%)
1.178 kg  Caramalt 31 EBC (7%)
0.336 kg  Crystal 75 EBC (2%)

Hop Bill
—————-
50.0 g Chinook Pellet (12.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
70.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
50.0 g Chinook Pellet (12.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
100.0 g Chinook Pellet (12.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
30.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.4 g/L)

Misc Bill
—————-
Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Protafloc @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 63°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale US-05

Notes
—————-
Gjær: Slurry etter #55 (PFF)

Vannjusteringer:
CaSO4 (skyllevann):17,94 gram / 4,5 strøken teskje
CaSO4 (mesk):15,69 gram / 3,9 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):5,23 gram / 2,9 strøken teskje

Bryggingen gikk som smurt. Som vanlig var det en pur glede å brygge på anlegget. Og enda har vi ikke klart å komme på at vi har glemt noe eller rotet til noe i løpet av bryggekvelden. Vi traff OG i oppskriften 100%: 1.047.

Aktiv gjæring

Den eneste impulsbestemmelsen vi tok helt på tampen var å utføre gjæring på 20 grader i stedet for 17 som forrige gang. Vi er ikke helt sikker på resonnementet bak denne avgjørelsen, men den virket veldig veloverveid da den ble truffet. Vi har en svak erindring om at det kan ha hatt å gjøre med at vi skulle gjenbruke gjæren fra sist og at det da kunne være greit å gi gjæringen en kickstart ved å starte på høy temperatur og så senke den etter stormgjæring. Stikk i strid med all kunnskap på området. Det ble forøvrig smakt en del på tidligere brygg underveis i bryggingen. I skrivende stund har ølet gjæret i ca. 4 døgn og stormgjæringen er over. Det plopper sjeldent og forsiktig. Som et av bildene i dette innlegget viser har det vært «god gang» i ølet og gjæren har funnet veien ut av blowoff-slangen. Vi kommer nå til å la det gjære ut på 20 grader uten å senke temperaturen før «cold crash».

 

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.