Brygging og tapping av batch #55 – Blek III (PFF 2017)
Vi ligger litt etter med bloggingen for tiden og derfor følger her et relativt kortfattet og kombinert brygge- og tappeinnlegg for siste brygg.
Brygging
Den 11.10.2016 brygget vi en gammel klassiker: Blek. Og da varianten som av ulike grunner fikk betegnelsen Blek III. Vi har tidligere brygget Blek i ulike varianter (Batch #5 – Blek, Batch #9 – Blek II, Batch #11 – Blek II, Batch #14 – Blek II, Batch #18 – Blek III).
Dette er oppskriften om vi brygget etter:
Recipe Specs
—————-
Batch Size (L): 79.0
Total Grain (kg): 16.823
Total Hops (g): 300.00
Original Gravity (OG): 1.047 (°P): 11.7
Final Gravity (FG): 1.012 (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV): 4.62 %
Colour (SRM): 9.5 (EBC): 18.7
Bitterness (IBU): 37.1 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
—————-
15.309 kg Vienna 14 EBC (91%)
1.178 kg Caramalt 31 EBC (7%)
0.336 kg Crystal 75 EBC (2%)
Hop Bill
—————-
50.0 g Chinook Pellet (12.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
70.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
50.0 g Chinook Pellet (12.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
100.0 g Chinook Pellet (12.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
30.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
Misc Bill
—————-
3.2 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
3.2 g Protafloc @ 15 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 63°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale US-05
Notes
—————-
Vannjusteringer:
CaSO4 (skyllevann):17,94 gram / 4,5 strøken teskje
CaSO4 (mesk):15,69 gram / 3,9 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):0 gram / 0 strøken teskje
CaCl2 (mesk):0 gram / 0 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):5,23 gram / 2,9 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):0 gram / 0 strøken teskje
Recipe Generated with BrewMate
Notatene er litt tvetydig på OG. For det første har vi notert SG etter 60 minutt: 1.042 … kan umulig stemme. Og så har vi notert 1.042 en annen plass også, med følgende i parantes: 1 under oppskrift! På merkelappen på fatene har vi notert oss 1.047. Noe som er det samme oppskriften sier … Så hva OG faktisk var på dette brygget er ikke 100% sikkert.
Men en ting er sikkert: Ølet ble godt. Så godt at vi skal brygge det på nytt om få dager!
Noen få bilder fra kvelden:
- Humle
- 3 kw drahjelp!
- Justering av temperatur på vei til gjæringskar
Tapping
Ølet ble tappet 27.10.2016. Notert FG var 1.012.
- Tapping av batch #54 – Kölsch
- Batch #56 – Blek III (RAK 2017)
Pingback: Batch #56 – Blek III (RAK 2017) – Bryggerstupet