Brygging og tapping av Batch #47 – Kölsch

Det var på høy tid å brygge kölsch igjen! 19. februar fyrte vi derfor opp kjelene igjen og og brygget kölsch, Ølet som er litt som champagnen som ikke kan kalles akkurat det med mindre den er laget innenfor et visst geografisk område. Ølen brygges i og rundt byen Køln i Tyskland. Siden merket er beskyttet er det ikke alltid lett å finde kommersielle varianter av dette ølet fra f.eks. norske mikrobryggerier. I det siste har de imidlertid begynt å hekte på en undertittel «kölsch style» eller noe tilsvarende slik at det har blitt litt enklere.

Vår kölsch ble brygget etter denne oppskriften:

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           77.0
Total Grain (kg):         15.902
Total Hops (g):           200.00
Original Gravity (OG):    1.047  (°P): 11.7
Final Gravity (FG):       1.009  (°P): 2.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.99 %
Colour (SRM):             3.6   (EBC): 7.1
Bitterness (IBU):         29.3   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 74
Boil Time (Minutes):      90

Klart for brygging!

Grain Bill
—————-
14.312 kg Pilsner 4 (90%)
0.795 kg Carapils 6,5 (5%)
0.795 kg Wheat Malt (5%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Hallertau Blanc Pellet (8.3% Alpha) @ 50 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (1.5% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
50.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (1.5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with WLP029 – German Ale/Kolsch

Notes
—————-
CaSO4 (skyllevann):5,8 gram / 1,4 strøken teskje
CaSO4 (mesk):5,6 gram / 1,4 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):11,6 gram / 3,4 strøken teskje
CaCl2 (mesk):11,2 gram / 3,3 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):0 gram / 0 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):0 gram / 0 strøken teskje

OG havnet litt høyere enn beregnet. Skulle vært 1.047, men ble 1.050. FG på denne ble målt 1.009 når den ble tappet 10. mars, så dette ble en øl på ca. 5,4 %. Ølet er allerede behørig smakt og funnet bra!

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*