Batch #60 – CAPA
Etter flere måneder med ombygging av store deler av huset var bryggerommet og den tilhørende vaskekjelleren endelig klargjort for brygging igjen.
Det var viktig å få unnagjort et brygg før jul for å rekke å ha øl til den tradisjonelle rakfiskfesten i januar og det rakk vi med minst mulig margin. Det ble brygget den 15. desember og det betyr tapping i romjulen. Da får ølet en 2-3 uker på fat før festen.
Oppskriften
Vi brygget etter denne oppskriften:
Batch #60 – Citrus American Pale Ale
American Pale AleRecipe Specs
—————-
Batch Size (L): 80.0
Total Grain (kg): 18.603
Total Hops (g): 300.00
Original Gravity (OG): 1.050 (°P): 12.4
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV): 4.91 %
Colour (SRM): 9.1 (EBC): 17.9
Bitterness (IBU): 35.0 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 69
Boil Time (Minutes): 60Grain Bill
—————-
14.823 kg Pale Ale Malt (79.68%)
1.890 kg Crystal 75 EBC (10.16%)
0.945 kg Caramalt 31 EBC (5.08%)
0.945 kg Torrified Wheat (5.08%)Hop Bill
—————-
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)Misc Bill
—————-
75.0 g Orange Peel @ 10 Minutes (Boil)
Protafloc @ 10 Minutes (Boil)
Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05Notes
—————-
Vannjusteringer ihht Gahrs tabell:CaSO4 (skyllevann):17,4 gram / 4,4 strøken teskje
CaSO4 (mesk):17,4 gram / 4,4 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):5,8 gram / 3,2 strøken teskje
Bryggekvelden
For et år eller to siden kjøpte vi inn en splitter ny backup-pumpe. Pumpen vi har brukt fram til nå har stått i bryggeriet i flere år. Vi bestemte oss derfor for å bytte pumpe og heller ha den gamle pumpen som backup-pumpe. Den ny pumpen fungerte som en drøm og det gjorde også resten av bryggeriet. Ikke gikk vi på noen smeller heller. Det aller meste ble gjort etter oppskrift – med unntak av litt justering av koketid og sene humletilsetninger. Litt manglende impulskontroll må det være lov å unne seg. Det ble derfor kokt 10 minutter lengre og tilsatt 50 gr. Citra og 50 gr. Centeniall på ved kokeslutt.
OG endte på 1.049, kun ett ørlite poeng under oppskrift. Gjæringen kom i gang i løpet av det første døgnet og det plopper nå kontinuerlig i vannlåsen.
Her følger litt flere bilder fra kvelden:
- Oppskrift og notater
- Oppskrift
- Endelig i gang igjen!
- Mesking
- Styringsskapet
- Skylling
- Pose med appelsinskall
- Appelsinskall
- veiing av humle
- 3 kw ekstra i kokekaret korter ned ventetiden
- Montering av kraner til gjæringskar
- Humle, gjær og tørstedrikk
- Brygging og tapping av Batch #59 – Bryllups-CAPA
- Batch #61 – Brown