Batch #62 – Stupepils

Torsdag 10. mai var det Kristi Himmelfartsdag og da lå alt tilrette for å brygge kvelden før. Onsdagskvelden ble derfor satt av til å pils, en øltype vi ikke har brygget siden 2012 da vi brygget en lys pils basert på pilsnermalt og flaket mais. Det ble øl av det også, selv om jeg kan huske at det var noe smørsmak inne i bildet.

Korn på bybane

Uansett, nå gjør vi et nytt forsøk! Ingredienser ble bestilt et par dager i forveien og tatt med hjem på bybanen samme dag.

Det ble denne kvelden brygget nesten helt uten impulstilsettinger. Det eneste som fant veien opp i brygget som ikke stod i oppskriften var 7 pellets Saaz i mesken og 50 gram EKG som mer eller mindre av seg selv fant veien ut fra fryseren og opp i gryten nøyaktig samtidig som vi slo av varmen og avsluttet kokingen. Sneaky.

Vi brygget etter følgende oppskrift:

Batch #62 – Stupepils
German Pilsner (Pils)

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L): 75.0
Total Grain (kg): 18.093
Total Hops (g): 600.00
Original Gravity (OG): 1.050 (°P): 12.4
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV): 4.91 %
Colour (SRM): 4.7 (EBC): 9.3
Bitterness (IBU): 47.7 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 67
Boil Time (Minutes): 90

Grain Bill
—————-
16.839 kg Pilsner 4 (93.07%)
1.254 kg Munic malt II 22 EBC (6.93%)

Hop Bill
—————-
165.0 g Saaz Pellet (3.6% Alpha) @ 90 Minutes (First Wort) (2.2 g/L)
165.0 g Saaz Pellet (3.6% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (2.2 g/L)
135.0 g Saaz Pellet (3.6% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.8 g/L)
135.0 g Saaz Pellet (3.6% Alpha) @ 2 Minutes (Boil) (1.8 g/L)

Misc Bill
—————-
Single step Infusion at 66°C for 65 Minutes.
Fermented at 11,5°C with Saflager W-34/70

Notes
—————-
Vannjustering:
CaSO4 (skyllevann):12,4 gram / 3,1 strøken teskje
CaSO4 (meskevann):10,6 gram / 2,6 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):6,2 gram / 1,8 strøken teskje
CaCl2 (meskevann):5,3 gram / 1,6 strøken teskje

Oppskriften er en litt oppjazzet versjon av Gahr Smith-Gahrsens pilsoppskrift slik den selges i sett hos Bryggselv. Den står nå og putrer på 11,5 grader og skal gjøre det til onsdag 30. juni. Deretter skal den kjøles ned (cold crash) og stå på 2-3 grader frem til helgen. Planen er da å tappe den og deretter brygge igjen på direkten!

 

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*