Batch #65 – CAPA

Atter en gang har vi brygget Citrus American Pale Ale! Dette er antagelig det ølet vi har brygget flest ganger – og det er ikke uten grunn. Relativt lyst, likevel fullt av smak og fylde. Og passe bittert med et hint av appelsin.

Appelsin

Vi har, om redaksjonen husker rett, ikke brygget dette ølet to ganger etter samme oppskrift noen sinne. Men oppskriftene har kun små variasjoner rundt en standardoppskrift. Denne gangen ble den slik:

CAPA
American-Style Pale Ale
5.1% / 11.7 °P
All Grain

65% efficiency

Batch Volume: 81 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 58.77 L
Sparge Water: 58.54 L @ 65 °C
Total Water: 117.31 L
Boil Volume: 99.58 L
Pre-Boil Gravity: 1.043

Vitals
Original Gravity: 1.047
Final Gravity: 1.008
IBU (Tinseth): 38
Color: 9.5 EBC

Mash
Strike Temp — 71.8 °C
Temperature — 66 °C — 60 min

Malts (18.59 kg)
14.87 kg — Vestbrygg – Pale malt — Grain — 5 EBC
1.859 kg — Thomas Fawcett Vestbrygg – Pale Crystal 75 EBC — Grain — 3.9 EBC
929 g — Thomas Fawcett Vestbrygg – Caramalt — Grain — 30 EBC
929 g — Thomas Fawcett Vestbrygg – Torrified Wheat — Grain — 3 EBC

Hops (300 g)
50 g — Cascade 9% — Boil — 60 min
50 g — Cascade 9% — Boil — 20 min
100 g — Centennial 8.5% — Boil — 10 min
50 g — Citra 13.5% — Boil — 7 min
50 g — Citra 12.3% — Dry Hop — 7 days

Miscs
50 g — Orange Peel, Sweet — Boil — 15 min
2 items — Protafloc — Boil — 15 min
10 g — Yeast Nutrients — Boil — 15 min

Yeast
5 pkg — Fermentis US-05 Safale American

Fermentation
Primary — 18 °C — 12 days

Bryggebenken med deler til gjæringskaret

Som ofte før ble det gjort noen impulsive endringer på oppskriften. Denne gang riktig nok bare i forhold til tørrhumlingen: Det ble totalt tørrhumlet slik på dag 7: 50 gr cascade cryo 14,5%, 100 gr citra 13,5% og 50 gr centennial 8,5%.

OG på brygget havnet på 1.050 og FG havnet på 1.012. Det gir et alkoholinnhold på ca. 5 %. Vi brygget ølet 9. desember og det ble tappet allerede på dag 12 den 21. desember. Vi liker normalt å la ølet stå i fulle 14 dager + coldcrash, men er det jul, så er det jul. I skrivende stund er ølet delvis drukket opp og det er ikke så mye mer å si enn at denne oppskriften satt som et skudd og er et veldig godt utgangspunkt dersom vi skal brygge CAPA igjen (og det skal vi nok!)

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.