Batch #71 – Porter

Kok

Det er gått over et år siden vi sist brygget noe mørkt. Den gang var det også en porter som vi døpte London Beer Flood Porter. Siden den gang har vi brygget 4 lyse brygg og vi begynte derfor å kjenne på savnet etter noe mørkt og smakfullt øl.

Igjen falt valget på en porter. Vi tok denne gang ikke utgangspunkt i en tidligere oppskrift, men gjøv løs på Internetts mangslungne irrganger i jakten på inspirasjon til en god oppskrift.

Oppskriften

Vi landet på en side som omtalte en oppskrift fra, så vidt vi kan forstå, 1822. Porteren ble da laget med en ganske enkel maltsammensetning: 1/3 pale malt, 1/3 amber malt og 1/3 brown malt. Vi syntes det var litt i overkant mye spesialmalt og turde ikke følge den slavisk. Men med dette som bakgrunnsinformasjon endte vi opp med 60 % pale malt, 18,5 % amber, 18,5 % brown og biscuit og chocolate for å få litt mer smak og kompleksitet. Det er altså 40 % spesialmalt i oppskriften og dette gjør at man trekker ut en stor andel sukkerarter som ikke gjæren spiser opp. Og det resulterer i et ganske søtt/fyldig øl. Og det var det vi var på jakt etter!

Ellers er brygget humlet til en IBU på 32 med EKG og Fuggles.

Planen var opprinnelig å bruke WLP013 London ale som gjær, men den kom aldri fram fra leverandøren i tide. Vi måtte derfor ty til backupgjæren vår Safale us-05.

Klargjøring til skylling

Her er hele oppskriften.

Oppskriften inkluderer nå 50 gram cacao nibs. Det gjorde den ikke før et godt stykke ut i bryggingen. Det er ikke veldig mange brygg vi har på fullført uten at et eller annet er improvisert. Selve bryggekvelden forløp uten de helt store overraskelsene om man da ser bort fra overraskelsen det var å se 50 gram cacao nibs slippes i kokekaret utenfor humlefilteret … På grunn av vår inline oksygentilførsel skal det ikke mye til før det tetter seg i sirkulasjonssløyfen akkurat der hvor vørteren passerer brusesteinen brusesteinen. Og ganske riktig, det gikk ganske fort tett når vi startet sirkuleringen for å desinfisere kjølesløyfen. Enden på visen var at vi måtte stoppe sirkuleringen, demontere inline-oksygen-dingsebomsen og kjøre sløyfen utenom denne. Det betyr at vi ikke fikk tilført oksygen når vi overførte vørteren til gjæringstanken (i skrivende stund er ølet behørig prøvesmakt, og vel så det – og det er ingen tegn til at mangelen på oksygen har satt noe usmak på brygget).

Klargjøring av fat

Tapping

Det var derfor fritt fram for Cacao nibs’ene som var tilsatt brygget å følge med over i gjæringstanken. Når vi tapper ølet vårt på fat, så skjer det i en oksygenfri og lukket prosess. Vi tapper da ølet fra gjæringstanken og over i fat via utgangen på fatet. Vi var svært bekymret for at cacao nibs’ene også ville tette overgangen. Men den frykten var ubegrunnet! Det viste seg at svært lite, om noe i det hele tatt, av cacao nibs’ene hadde kommet med over i gjæringskaret.

Neste (og neste etter der igjen) brygg

Under brygging diskuterte vi neste brygg og siden vi nå har fått gjæren som egentlig skulle i dette brygget (WLP013 London Ale) var det naturlig å tenke på en oppskrift hvor vi kunne bruke denne. Vi har aldri helt fått til å lage en enkel og grei engelsk pale ale. Vi har forsøkt flere ulike gjærtyper uten å bli helt fornøyd. Disse er batch #28 (Safale s-04 ), batch #30 (en splitt på 3 ulike gjærtyper: Wyeast 1968 London ESB Ale, WLP007 Dry English Ale og Safale us-05), batch #35 (Danstar Nottingham) og batch #41 (WLP007 – Dry English Ale). Nå er det selvsagt lett å hevde at om vi ikke har klart å lage en grei engelsk ale etter så mange forsøk og så mange ulike typer gjær, så er det ikke gjæren sin feil. Og vi kan glatt si oss enige i det. Men vi må jo gjøre et nytt forsøk og da kan vi like godt bruke den gjæren vi har tilgjengelig.

Og så er planen å brygge noe som vi kan overføre rett på gjærkaken etter dette brygget. Og da regner vi med at det er store mengder med fersk og livlig gjær i gjæringstanken. Og da passer det fint å brygge noe sterkt! Ingen detaljer er klare ennå – annet enn at vi sikter på noe mørkt, komplekst og sterkt (opp mot 10 %). Et øl hvor noe kan tappes på flasker, settes bort og glemmes for en stund!

Tagged on: ,

4 thoughts on “Batch #71 – Porter

  1. Anonym

    Et fantastisk inspirerende innlegg. Det må være et av de mest vellykkede hjemmebryggeriene i Bergen, kanskje i Norge. Stå på!

    Hilsen Pilsen

    1. Ørnegård Post author

      Oi! Her er vi sent ute med svar. Denne ble veldig god. Muligens litt i søteste laget. Matmessig var den jo et lite eksperiment. Om vi skulle laget noe basert på denne oppskriften igjen hadde vi vel gått noe ned på spesialmalten og kanskje mesket på litt lavere temperatur – begge deler for å få den litt tørrere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.