Batch #4 – American Brown Ale

Vi klarer ikke å samles for å brygge det medfølgende settet på BB30 før 22. januar. Grunnen er at det vil ta såpass mye tid at vi trenger en lang formiddag. Vi har derfor bestemt oss for å sette enda et ølsett før den tid (som jo tar mye kortere tid og kan gjøres iløpet av noen få timer på en kveld). Vi vurderte å handle hos www.vestbrygg.no, men de har desverre ikke ferdighumlede maltsett – kun ren maltekstrakt. Vi kunne selvsagt kjøpt ren maltekstrakt (flytende) og humlet selv – men da dette skal være et kjapt og greit øl å sette mens vi venter på 22. januar valgte vi et ferdighumlet sett fra bryggselv.no: American Brown Ale. I tillegg er det kjøpt to pakker Safale US-05.

Vi håper å få satt brygget mot slutten av neste uke, forutsatt at bryggselv.no leverer like lynkjapt som tidligere.

Planen er som følger:

  • kok opp 25-30 liter vann i BB30
  • tapp 20 liter til et gjæringkar og kjøl ned til 18 (når temp er 27 (+/- 3) tapp ut 1,5 dl til rehydrering av gjær)
  • Rehydrer ca. 15 gram gjær
  • tapp kokende vann til et annet gjæringskar
  • ha i maltekstrakten i de to literne og rør godt
  • etterfyll med de 20 literne på 18 grader
  • tilsett gjær
  • riste som en gal
  • gjæres på rundt 18 grader

 12.01.2012 – Brygget ble satt

Etter et innfall sent på kvelden ble brygget satt i all hast. Det gikk litt over stokk og stein – men det er rimelig grunn til å tro at det ble øl av dette også. Grunnet tidspress ble planen skissert over forkastet og anbefalingene på vestbrygg.no fulgt sånn noenlunde.

Det var vanskelig å få målt nøyaktig OG da vørteren skummet så mye at det var vanskelig å se gradene på oechslevekten. Men det var rundt 1.050. Hvilket med normal utgjæring (1.01?) skulle tilsi 5,25%. Boksen sier at det skal bli et øl på 5,5% – avviket kan skyldes unøyaktig måling av mengde tilsatt vann …

25.01.2012 – Flasking

Flaskingen forløp som planlagt og resultatet ble 54 0.33 l flasker som nå skal få stå en ukes tid i romtemperatur før vi setter dem på kjøl for minst enda en uke lagring. Til karbonering er det brukt en sukkerlake med ca. 120 gr sukker.

Vi glemte å måle FG før vi tilsatte sukkerlaken, men fant en skvett øl i gjæringsdunken  etter at vi hadde tappet om. Selv om dette ølet hadde en del gjær i seg målte vi FG i den. Den viste 1.014 hvilket skulle gi en alkoholprosent på 4,58.

Da vi ikke hadde ledig gjæringsdunk (dunk nr. 2 er opptatt med gjæring av batch #5) ble BB30 brukt som omstikkingskar. Det fungerte helt greit.

Brygget hadde en kraftig humleduft – det blir spennende å gjøre første prøvesmaking … og så blir utfordringen å ikke fortsette prøvesmakingen slik at det er tomt før den er modnet! Nå gjenstår å få døpt barnet og laget etiketter.

Bilde av ferdigflasket øl nederst!

06.02.2012 – Etiketter

Da var etikettene kommet på. Etiketten kan ses i eget innlegg og bilde av flaskene med etiketter kan ses i dette innlegget.

 

Tagged on: ,

One thought on “Batch #4 – American Brown Ale

  1. Pingback: Rapport fra bryggekveld (batch #7 – damepils) med smaking « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.