Brygging av Batch #11 – Blek II
I går kveld var vi samlet igjen for å brygge Blek II på nytt. Etter forrige helgs relativt mislykkede brygging av Batch #10 – Harry Porter, trengte vi en opptur. Vi hadde derfor bestemt oss for å brygge etter en oppskrift som vi har vært heldige med tidligere.
Vi brygget etter denne oppskriften:
Batch #11 – Blek 2 American Pale Ale
Batch Size (L): 26.0
Total Grain (kg): 5.800
Total Hops (g): 121.00
Original Gravity (OG): 1.049 (°P): 12.1
Final Gravity (FG): 1.012 (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV): 4.81 %
Colour (SRM): 9.5 (EBC): 18.7
Bitterness (IBU): 42.8 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
—————-
5.200 kg Vienna (89.66%)
0.600 kg Caramalt (10.34%)
Hop Bill
—————-
21.0 g Chinook Pellet (11.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
40.0 g Cascade Pellet (7.7% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
60.0 g Cascade Pellet (7.7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (2.3 g/L)
Misc Bill
—————-
1.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale US-05
Vi har økt volumet på denne med en liter og justert malt og humle etter dette. Håpet var å få 25 liter i gjæringsdunken, men vi endte opp med nesten 24 liter. Neste gang justerer vi den opp enda en liter. Ingen vits å gjære med halvfull gjæringsdunk. Eller som Mathias sier: Det har ingen hensikt å brygge luft.
Denne gangen gikk det meste etter planen. Vi slet litt med temperaturstyringen i starten av mesken og vi brukte en del tid på diskutere hvor temperaturføleren skal plasseres. Er rette stedet midt i mesken? Eller er det best å plassere den utenform maltrøret, nærmere bunnen? Ikke avklart.
Vi tok ut temperaturføleren mens vi fyllte maltrøret. Dette førte til at BB30 ga full gass de minuttene føleren lå i romtemperatur. Når vi så satt føleren midt i mesken hadde vi temperaturer rundt 70 grader og det tok lang tid å komme ned på planlagt mesketemperatur 66 grader. Neste gang må vi slå av BB30 mens vi har fyller maltrøret med malt.
Vi hevet maltrøret kl. 19:23 og satt BB30 på fullt da for å få kok. 20:01 hadde vi rullende kok. Det tok altså 38 minutt å koke opp fra mesketemperatur. Humleskjema ble deretter fulgt til punkt og prikke. Kjøling startet 21:01 og var ferdig nedkjølt til 17 grader kl. 21:51.
OG havnet 1.049 etter oppskriften og det er ingen grunn til å tro at denne batchen ikke skal bli like god som Batch #9!
- Etiketter på to batcher og de tre neste batchene er så godt som planlagt!
- Flasking av Batch #10 – Harry Porter
Pingback: Brygging og tapping av batch #55 – Blek III (PFF 2017) – Bryggerstupet