Batch #15 – Humlesurr

En titt i fryseren avdekket at vi hadde en del humlerester igjen. Humle holder seg en stund i frosset tilstand, men det er grenser. Etter en stund mister den både aroma og bitterhet. Vi bestemte oss derfor for å lage et restebrygg med det som fantes av humle. Det er en herlig blanding av amerikansk, engelsk og tysk humle – derav navnet Humlesnurr. Til et slikt humleskjema passet det best med en maltsammensetning tatt litt på «gefylen». Vi blander alemalt og pilsnermalt og topper det med en uforskammet stor mengde caramalt.

Humleskjemaet er satt opp slik at ølet skal bli lite bittert, men med mye humlearoma. Det meste av humlen ble tilsatt ved kokeslutt.

Oppskriften:

—————-
Batch Size (L):           26.0
Total Grain (kg):         6.000
Total Hops (g):           126.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.009  (°P): 2.3
Alcohol by Volume (ABV):  5.37 %
Colour (SRM):             8.2   (EBC): 16.2
Bitterness (IBU):         20.5   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
3.500 kg Maris Otter Pale, 5.5 ebc (58.33%)
1.500 kg Premium Pilsner Malt 2-3 EBC (25%)
1.000 kg Caramalt (16.67%)

Hop Bill
—————-
10.0 g Challenger Pellet (8.1% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
10.0 g Chinook Pellet (12% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
35.0 g Challenger Pellet (8.1% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
10.0 g Chinook Pellet (12% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
36.0 g Fuggles Pellet (4.3% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1.4 g/L)
25.0 g Tettnanger Pellet (4.7% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (1 g/L)

Misc Bill
—————-
Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Danstar Nottingham

Vi fikk en preboil SG på 1.043 og OG havnet på 1.49 – ikke langt unna det oppskriften tilsier. Vi sliter fortsatt med å få nok vørter i gjæringsbøtten. Vi skulle gjerne havnet på ca. 25 liter, men etter kok ender vi alltid opp på 22-23 liter. På grunn av pilsnermalten skulle denne vørteren koke i 90 minutter (og ikke bare 60 som er vanlig for ale) og dette fører selvsagt til at enda mer vørter koker bort. Vi forsøkte å ikke koke så hardt denne gangen og det har nok hjulpet på – det hadde vært enda færre liter i gjæringsbøtten dersom vi hadde kokt hardere.

Det er noe med forholdet mellom meskeeffektivitet, meskevann, skyllevann og koking vi ikke helt får til. Vi burde kunne klare å ende opp med 25 liter vørter med en og på rundt 1.050 i gjæringsbøtten.  Det blir spennende å se neste gang vi brygger en ale som koker i 60 minutter når vi da ikke koker den særlig hardt – og se om vi da får flere liter i bøtten. Men som et resultat av dette vil jo OG synke … og da er vi inne på dette med meskeeffektivitet. Da må vi ha fått trukket nok sukkerstoffer ut av malten!

En annen ting som bør noteres er at vi rett og slett glemte å tilsette Iris Moss mot slutten av kokingen … Irish Moss skal bidra til et klarere øl. Det blir spennende og se om det blir noe mindre klart i forhold til tidligere brygg.

Nyvinnger

For første gang fikk vi tatt i bruk pumpen som vi fikk av en av de aktive bryggerne på Norbryggs forum. Se video nederst! Den fungerte glimrende og gjorde at vi fra nå slipper å sitte å sirkulere manuelt med litermål (tapper ca. 1 liter fra kranen og heller det over mesken). Utrolig kjekt!

En annen nyvinning vi også har tatt i bruk denne gangen er gjæringsskapet vårt. Vi har kjøpt en STC-1000 som nå styrer temperaturen i et gammelt kjøleskap. Se eget innlegg om denne! Så nå står den å gjærer på 17 grader. Vi har sett på temperaturen et par ganger og den svinger mellom 16,5 og 17,5 og det er utrolig nøyaktig. Alternativet er å gjæret i et rom hvor temperaturen er delvis prisgitt utetemperaturen og delvis en panelovn med unøyaktig termostat.

 

 

 

 

 

Video av sirkulasjonspumpen

One thought on “Batch #15 – Humlesurr

  1. Pingback: Tapping av batch #15 – Humlesurr « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.