Batch #17 – Juleglede II
Akkurat som en sprangrider har godt av å komme seg raskt tilbake på hesten etter et fall – for å overvinne frykten for å falle av igjen, trengte vi å få satt et nytt brygg der alt fungerte. Forrige helg brygget vi Batch #16 – Juleglede II og vi kokte kanel, nellik og appelsinskall i 55 minutter lengre enn oppskriften tilsa. Vørteren luktet og smakte bare kanel. I går kveld skulle vi reise kjærringa og planen var å brygge samme brygget på nytt, men denne gang være mere nøyaktig i forhold til koketider.
Nye ingredienser var handlet inn. Eneste forskjell denne gang var at humlen vi opprinnelig hadde tenkt å bruke, var kommet på lager. Vi har derfor brukt Hallertaue Mittlefrueh og ikke Hersbrucker som vi var nødt for å bruke forrige gang som erstatningshumle.
Oppskriften vi brygget etter i går kveld (justert for faktisk meskeeffektivitet):
Original Gravity | Final Gravity | Colour (SRM / EBC) | Bitterness | Alcohol by Volume |
1.058 | 1.012 | 31.6 / 62.3 | 29.5 IBU | 6.0% |
Recipe Type | Batch Size | Boil Time | Efficiency |
All Grain | 27.0 Litres / 7.1 Gal | 90.0 min | 60.0% |
Name | Type | SRM | Percentage | Amount |
Munich – ca. 25 ebc | Grain | 12.7 | 45.16 % | 3.50 Kg / 7.72 Lbs |
Pilsnermalt, 3-4 EBC | Grain | 1.8 | 25.81 % | 2.00 Kg / 4.41 Lbs |
Candi Sugar, Amber | Sugar | 75.0 | 12.90 % | 1.00 Kg / 2.20 Lbs |
Caramalt | Grain | 15.7 | 9.68 % | 0.75 Kg / 1.65 Lbs |
Crystal – 150 EBC | Grain | 76.2 | 3.87 % | 0.30 Kg / 0.66 Lbs |
Chocolate – 1175 EBC | Grain | 596.9 | 2.58 % | 0.20 Kg / 0.44 Lbs |
Name | AA% | Amount | Use | Time |
Hallertau Mittlefrueh | 5.1% | 42.00 g / 1.48 oz | Boil | 60 mins |
Hallertau Mittlefrueh | 5.1% | 50.00 g / 1.76 oz | Boil | 5 mins |
Name | Amount | Use | Time |
Appelsinskall | 15.00 g / 0.53 oz | Boil | 10 mins |
Irish Moss | 1.00 g / 0.04 oz | Boil | 10 mins |
Kanelstang | 1 halv | Boil | 5 mins |
Nellik | 4 spiker | Boil | 5 mins |
Name | Attenuation |
Saflager W-34/70 (12 grader) |
75 % |
Step Name | Time | Temperature | Type |
Saccharification Rest | 60.0 min | 68.0 °C / 154.4 °F | Infusion |
Meskeeffektivitet
Opprinnelig oppskrift tilsa en OG på 1.064 og 26 liter. Vi endte opp med OG 1.058 og 27 liter. Når BrewMate ble matet med disse opplysningene rapporterer den om en meskeeffektivitet på 60 %. Dette bekreftes av kalkulatoren på http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/ som også beregner en meskeeffektivitet på 60 %:
Vi har slitt litt på tidligere brygg å treffe riktig volum og OG. Det kan synes som om vi har litt mer kontroll på dette nå og det skal bli spennende å se på neste brygg hvor godt vi treffer. En annen ting er at 60 % meskeffektivitet ikke er særlig bra. Det betyr at vi kun klarer å trekke ut 60 % av sukkerinnholdet i malten og da går det jo mye smak og alkohol til spille. Økonomisk spiller det ikke særlig stor rolle, da malten er relativt rimelig (22,- kg ferdig kvernet). Målet er imidlertid å få flest mulig liter med riktig OG. Altså få mest mulig øl ut av de timene med arbeid det faktisk tar å lage ølet og få mest mulig øl ut av malten vi har plass til å maltrøret.
I et brygg med 6 kg Viennamalt og målsatt OG på 1.049 vil forskjellen mellom 60 % og 70 % utgjøre 3,5 liter øl dersom målsatt OG er 1.049. Denne forskjellen kan man kompensere for med ca. 0,9 kg malt – men det hjelper jo ikke når det ikke er plass i maltrøret til denne malten.
Målet er derfor å øke meskeeffektiviteten og kjenne denne i prosent – slik at vi fra brygg til brygg kan kjøpe nok malt til å fylle maltrøret og få maksimalt antall liter ut av dette med korrekt OG.
Kjøling
Vi var tålmodige og kjølte vørteren helt ned til 15 grader (3 grader over gjæringstemperatur) før vi tilsatte gjæren.
Gjær
Til denne batchen ble det brukt 4 pakker a 11,5 gr Saflager w-34/70.
Mesketemperatur
Som en kan lese av tidligere innlegg har vi siden starten slitt med å få stabil og korrekt mesketemperatur. Ikke værre enn at vi uten tvil har klart å lage godt øl de aller fleste gangene, men det er vanskelig å gjenskape sine egne øl om mesketemperaturen varierer ukontrollert med flere grader fra brygg til brygg. Ved de to siste bryggene har vi plassert temperaturføleren i utløpet av slangen fra sirkulasjonspumpen (altså rett før vørteren treffer mesken). Vi har da sett at vi må stille Sousvide’n ca. 2-3 grader lavere enn temperaturen vi ønsker å ha i mesken. Det tok noe tid å treffe temperaturen i går kveld, men den siste halvtimen hadde vi ganske nøyaktig 68 grader midt i mesken og Sousvide’n var da stillt inn på 64-65 grader.
Nå står det altså to dunker med juleøl og gjærer i gjæringskapet på 12 grader. Den ene dunken vil smake mye kanel og den andre forhåpentligvis ikke fullt så mye kanel.
- Rehydrering av gjær
- Batch #16 – Juleglede
- Batch #18 – Blek III?
Pingback: 4. plass i Norbryggs juleølkonkurranse! « Bryggerstupet
Heisan. Flott side dere har her. Jeg lånte oppskrift på Batch #17 av dere og har brygget denne to ganger med stort hell.
Gjorde noen små forandringer:
Tørrgjær erstattet med WLP830 German Lager
Candy sukker erstattet med Candy sirup 180-220EBC
Det ble ett utrolig godt øl som ukjente og kjente skryter uhemmet av! Så takk for inspirasjon:)
Takk for hyggelig tilbakemelding! Kjekt å høre at du har tatt utgangspunkt i oppskriften vår! Minner meg på at vi snart må sette juløeøl 🙂
Hvordan tilsetter dere julekrydderet? Rett i vørteren eller i en humlepose? Er krydderet med under kjølingen?
Vi brukte pose, ja! Og det var med under kjøling også.