Og nå: White House Honey Ale!

Det finnes mange indikasjoner på at hjemmebrygging av øl er på vei fra å være en kanskje litt sær geskjeft til en stueren hobby som tiltrekke seg stadig flere entusiaster. Det samme gjelder interessen for håndtverksøl.

Hjemmebryggermiljøet

Mens jeg skriver dette er det 72 personer inne på Norbryggs diskusjonsforum for hjemmebrygging av øl. Sålangt i dag (kl. 11:54) har 287 registrerte medlemmer vært logget på. Den totale medlemsmassen er nå oppe i over 3500. Mens det sommeren 2006 ble registert 8-10 nye brukere hver måned, har det i august i år kommet 114 nye registrerte brukere på forumet. I samme måned er det startet 327 nye diskusjonstema og det er postet totalt 3636 nye innlegg. I løpet av august ble det gjort 715086 sidevisninger på forumet.

Det siste året har 2 forretninger for hjemmebryggere sett dagens lys bare i Bergen: www.vestbrygg.no og www.bryggmaker.no. Vestbrygg har jevnt og trutt utvidet både lokaler, vareutvalg og åpningstider.

Utvalget av håndtverksøl både på restauranter, barer, på Vinmonopolet og i dagligvarehandelen er også i vekst. I bergen utmerker for eksempel Henrik Øl og Vinstove seg med et veldig godt utvalg (44 øltyper på fat i tillegg til 150-200 typer på flaske). På Bryggerstupets nærbutikk finnes øl fra norske Ægir og skotske BrewDog.

Om få dager får går også Bergens første ølfestival av stabelen: Bergen Ølfestival! Her blir det foredrag, så godt som alle microbryggerier i Norge vil ha stands og Vestbrygg skal brygge live. Festivalen går samtidig (7. og 8. september) og i samarbeid med Bergen Matfestival.

Brygging i White House

På toppen av alt dette: I det siste har nyheten om at det brygges øl på kjøkkene i White House spredt seg som ild i tørt gress i alle medier. Hjemmebryggermiljøet (spesielt i USA) var raskt på banen og forlangte at oppskriften skulle offentliggjøres. Nå har de fått viljen sin og det viser seg at Obama (eller rettere sagt kokkene hans) bruker både maltekstrakt (både flytende og i pulverform) og tørrgjær. Det flere typer øl i Obamas kjøkken og oppskriften til to av disse er nå offentliggjort:

White House Honey Ale

Ingredients

 • 2 (3.3 lb) cans light malt extract
 • 1 lb light dried malt extract
 • 12 oz crushed amber crystal malt
 • 8 oz Bisquit Malt
 • 1 lb White House Honey
 • 1 1/2 oz Kent Goldings Hop Pellets
 • 1 1/2 oz Fuggles Hop pellets
 • 2 tsp gypsum
 • 1 pkg Windsor dry ale yeast
 • 3/4 cup corn sugar for priming

 

Directions

 1. In an 12 qt pot, steep the grains in a hop bag in 1 1/2 gallons of sterile water at 155 degrees for half an hour. Remove the grains.
 2. Add the 2 cans of the malt extract and the dried extract and bring to a boil.
 3. For the first flavoring, add the 1 1/2 oz Kent Goldings and 2 tsp of gypsum. Boil for 45 minutes.
 4. For the second flavoring, add the 1/2 oz Fuggles hop pellets at the last minute of the boil.
 5. Add the honey and boil for 5 more minutes.
 6. Add 2 gallons chilled sterile water into the primary fermenter and add the hot wort into it. Top with more water to total 5 gallons. There is no need to strain.
 7. Pitch yeast when wort temperature is between 70-80˚. Fill airlock halfway with water.
 8. Ferment at 68-72˚ for about seven days.
 9. Rack to a secondary fermenter after five days and ferment for 14 more days.
 10. To bottle, dissolve the corn sugar into 2 pints of boiling water for 15 minutes. Pour the mixture into an empty bottling bucket. Siphon the beer from the fermenter over it. Distribute priming sugar evenly. Siphon into bottles and cap. Let sit for 2 to 3 weeks at 75˚

 

White House Honey Porter 

Ingredients

 • 2 (3.3) lb. cans light unhopped malt extract
 • 3/4 lb Munich Malt (cracked)
 • 1 lb crystal 20 malt (cracked)
 • 6 oz black malt (cracked)
 • 3 oz chocolate malt (cracked)
 • 1 lb White House Honey
 • 10 HBUs bittering hops
 • 1/2 oz Hallertaur Aroma hops
 • 1 pkg Nottingham dry yeast
 • 3/4 cup corn sugar for bottling

 

Directions

 1. In a 6 qt pot, add grains to 2.25 qts of 168˚ water. Mix well to bring temp down to 155˚. Steep on stovetop at 155˚ for 45 minutes. Meanwhile, bring 2 gallons of water to 165˚ in a 12 qt pot. Place strainer over, then pour and spoon all the grains and liquid in. Rinse with 2 gallons of 165˚ water. Let liquid drain through. Discard the grains and bring the liquid to a boil. Set aside.
 2. Add the 2 cans of malt extract and honey into the pot. Stir well.
 3. Boil for an hour. Add half of the bittering hops at the 15 minute mark, the other half at 30 minute mark, then the aroma hops at the 60 minute mark.
 4. Set aside and let stand for 15 minutes.
 5. Place 2 gallons of chilled water into the primary fermenter and add the hot wort into it. Top with more water to total 5 gallons if necessary. Place into an ice bath to cool down to 70-80˚.
 6. Activate dry yeast in 1 cup of sterilized water at 75-90˚ for fifteen minutes. Pitch yeast into the fermenter. Fill airlock halfway with water. Ferment at room temp (64-68˚) for 3-4 days.
 7. Siphon over to a secondary glass fermenter for another 4-7 days.
 8. To bottle, make a priming syrup on the stove with 1 cup sterile water and 3/4 cup priming sugar, bring to a boil for five minutes. Pour the mixture into an empty bottling bucket. Siphon the beer from the fermenter over it. Distribute priming sugar evenly. Siphon into bottles and cap. Let sit for 1-2 weeks at 75˚.

Video fra bryggingen hos Obama

White House har også laget en video som viser hvordan bryggingen foregår:

 
Store deler av Bryggerstupets produksjonskapasitet er denne høsten bundet opp av 2 batcher juleøl, ett bestillingsverk med hittil ikke avklart oppskrift og et nytt forsøk på Porter. Det kan likevel godt tenkes at en av disse oppskriftene blir forsøkt før julen ringes inn …

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.