Bryggedagsrapport – Batch #22 – Reporter
Det var en deilig følelse å starte dagen kl. 0700 i morges med klargjøring av det nye bryggeriet for den aller første batchen. Vi var spente på om bryggeriet ville fungere så godt som vi håpet. Ville elektronikken klare å holde stabil mesketemperatur? Ville vi få bedre meskeffektivitet enn på det gamle bryggeriet? Ville vi klare å få kok på rimelig tid? Ville kjølingen gå bra – ville vi treffe riktig temperatur i gjæringsdunken?
Svaret på alle spørsmål over er rett og slett ja!
Vi mesket inn i overkant av 16 kg malt med en striketemperatur på 74,1 grader og hadde innen få minutter 68 grader midt i mesken. Perfekt.
Sirkuleringen fungerte bra – silbunnen ga god gjennomstrømming. Vinsjen fungerte som forventet og det var overhodet ikke noe problem å løfte maltrøret som på det tidspunktet veide borti 50 kg. Skyllingen tok litt lenger tid enn forventet – men vi tror dette bare har bidratt til høyere meskeeffektivitet.
Oppkoket var stort sett unnagjort innen maltrøret hadde fått rent skikkelig fra seg. Kjølingen fungerte som bare juling – det var ikke noe problem å havne på riktig temperatur i gjæringsdunken.
Vi tok sikte på 55 liter tilsammen i gjæringsdunkene – men havnet på 54. Slett ikke værst! Med en OG på 1.060 (litt høyere enn planlagt) blir dette et øl på ca. 5,8%!
Til å huske til neste gang:
- Oppvarming av meskevann tok nøyaktig 1 time
- Regne med 65% effektivitet
- beregne 4 liter tap til trub i stedet for 3: Dette vil gi oss riktigere mengde vørter (med mer riktig OG) i gjæringsdunken
- beregne 3,2 liter pr. kg malt i stedet for 3,8: Dette vil gi oss ca. 10 liter mer skyllevann
Dette er oppskriften justert etter hvordan brygget gikk i dag:
Recipe Specs
—————-
Batch Size (L): 54.0
Total Grain (kg): 16.430
Total Hops (g): 170.00
Original Gravity (OG): 1.060 (°P): 14.7
Final Gravity (FG): 1.015 (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV): 5.89 %
Colour (SRM): 57.9 (EBC): 114.1
Bitterness (IBU): 30.9 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
—————-
11.650 kg Maris Otter Pale Malt 5.5-7 EBC (70.91%)
1.600 kg Brown Malt 200 EBC (9.74%)
1.600 kg Chocolate 1175 EBC (9.74%)
1.400 kg Crystal 75 EBC (8.52%)
0.180 kg Roasted Barley – 1450 EBC (1.1%)
Hop Bill
—————-
100.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
70.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
Misc Bill
—————-
2.4 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale S-04
Noen bilder fra formiddagens økt:
- Styringsskapet fungerte perfekt!
- 16,4 kg malt på vei ned i maltrøret
- Mørk og god mesk!
- Hevet maltrør og skylling
- Måling av sukkerinnhold før kok
- Fin rullende kok
- Koking
- Kjøling og måling av temperatur
- Kjøling og tapping til gjæringskar, slik vi gjorde det inntil 2015
- Gjæringsdunken fylles
- Endelig nytt bryggeri og neste batch er planlagt: #22 – Reporter!
- Endelig er Batch #22 – Reporter kommet på flaske
Pingback: Det er klart for lys amerikansk ale (batch #24)! | Bryggerstupet
Pingback: Brygging av batch #24 – Amerikansk Pale Ale | Bryggerstupet