Ny tapperekord – batch #24 er tappet!

Starsanskum

Starsanskum

I går kveld tappet vi vår sitrus pale ale – Batch #24. Aldri før har vi tappet så mye øl – 218 0,33 flasker er fylt med det som forhåpentligvis blir en lys, lettdrikkelig ale med smak og aroma preget av sitrus.

3 gjæringsdunker har vært i sving – 2 av dem i gjæringsskapet vårt og den siste måtte ta til takke med å stå i selve bryggerommet. Det betyr at vi har hatt litt bedre temperaturkontroll på de to dunkene i gjæringsskapet enn på den som har stått i rommet. De to dunkene i gjæringsskapet fikk gjøre unna stormgjæringen (4-5 dager) på 15 grader. Deretter ble temperaturen hevet til 17 før vi senket den til 4 grader 2-3 døgn før tapping. Dunken i bryggerrommet fikk ta til takke med det vi klarte å justere temperaturen til ved hjelp av termostaten på panelovnen.

Det var helt tydelig forskjell mellom dunkene som stod i gjæringsskapet og den som stod i rommet. Den lave avslutningstemperaturen i gjæringsskapet har helt klart gjort ølet klarere. Temperatursenkingen bidrar altså til bedre utfelling av gjærrester, proteinstoffer o.l. i vørteren.

Vi har hatt en utrolig god utgjæring denne gangen. FG var nede på 1.008. Og det gir en utgjæringsgrad på hele 84%! OG på dette ølet var 1.050 og det betyr at det ferdige ølet vil holde ca. 5,5%.

Ølet ble primet med ca 5,6 gr sukker per liter og står nå til karbonering på ca. 17 grader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.