Tilbakemelding på Hvitweiss

Nær 90 liter Hvitweiss i ferd med å koke opp

Nær 90 liter Hvitweiss i ferd med å koke opp

Bryggerstupet har nok en gang kastet sine øl til ulvene – og denne gang en av de store ulvene. Stian Krog er leder av bergensavdelingen av Venner av Nøgne Ø, primus motor for Bergen Ølfestival og er selv en hjemmebrygger.

Stian Krog er ivrig på å vurdere øl og gjør dette på Ratebeer.com – gå-til-plassen for å lese ølvurderinger og vurderinger av barer og puber over hele verden. Her har han i skrivende stund vurdert ikke mindre enn 2853 øl!

Det burde derfor ikke være tvil om at det er en ølkjenner vi denne gang har fått til å vurdere vårt øl.

Ølet som er vurdert er altså Batch #25 – Hvitweiss. Et øl laget etter en nokså standard oppskrift på weiss. Til tross for dette falt ølet ikke i særlig god jord hos Stian her er hans usminkede tilbakemelding:

Jeg legger også inn noen kommentarer om hva jeg tror *kan* være problemet sånn rent bryggeteknisk, uten at jeg tør være alt for skråsikker på dette (det er ganske mange faktorer i brygging, som du vet).

Øystein’s Hefeweizen

Appearance: Deep murky light orange which turns progressively more brown as I pour in the last of the bottle sediments (as custom is with weizen). Large frothy white head with very little durability. To be honest, this does not look inviting at all. Score: 1

Aroma: Massive phenolic tones in the form of banana at first, then some baked bread and grains in the back. The banana, while being a common and often much appreciated feature of the style, is far too evident. Otherwise, I find no flaws. Score: 4

Taste: The banana aroma is so pungent that it sort of transfers to the taste, giving me the feeling of drinking a «liquid banana bread» of sorts. There are other tones too, of biscuits, baked bread and grains, but once again the banana steals the show. But no off-flavors, really. Score:

Palate: Slightly watery body, making me wish for a fuller mouthfeel. Fizzy carbonation which is true to the style, but becomes a bit too evident with the thin palate the beer presents. Score: 2

Overall: Not the best of weizens, unfortunately. Cornerstone elements such as mouthfeel and appearance (poor head retention, too murky) along with a one-dimensional aroma and flavor leaves much work to be done on behalf of the brewer. Score: 5

Total score: 1,6

Mulige tips til forbedringer: – Bruk mer hvete, gjerne rundt 60 %. Hveten bedrer munnfølelse og gir et kraftigere skum som varer lengre. – La gjæringen foregå på litt lavere temperaturer de første 2-3 dagene. Det bør nok ikke måle mer enn 20-21 grader inne i bøtta når det stormgjærer. Nå kan riktignok hefeweizen tjene på å gå litt høyere, men siden du har fått slike enorme banan-fenoliske toner vil jeg tro at gjæringen med fordel kan gå litt lavere (skru heller opp temperaturen etter halvannen uke for å få en god utgjæring mot slutten).

Lykke til med videre brygging og fortsatt god sommer! 🙂

Hilsen Stian

Sånn var det med det. Ølet som vi var så fornøyd med er plutselig redusert «1,6» og som en kan forstå uten å studere poengsystemet til ratebeer.com særlig nøye, så er det ikke særlig bra.

Så her er det rom for forbedring. Vi bruker allerede 60 % hvete. Det er imidlertid 1/3 sjanse for at det har vært så mye som 20-21 grader under gjæringen av ølet som havnet i Stians flaske. Vi gjærer nemlig i 3 ulike dunker. 2 av dunkene står i gjæringsskap med temperaturkontroll. Her har det ikke vært over 17 grader i dunken. Den siste dunken står i selve bryggerirommet hvor vi kun styrer varmen ved hjelp av en panelovn. Vi har ingen kjølemulighet. Det kan godt tenkes at denne dunken har hatt opp mot 20-21 grader under stormgjæring.

Foreløpig konklusjon til neste gang vi brygger Hvitweiss: Enda litt høyere mesketemperatur og enda litt lavere gjæringstemperatur. Samtidig må vi foreta en prøvesmaking av øl som har gjæret i gjæringsskapet og øl som har gjæret i bryggeriet.

Bryggerstupet er svært takknemlig for prøvesmakingen Stian har gjort for oss og vi håper han senere kan stille sin gane og kompetanse til disposisjon for flere av våre brygg!

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.