Det står 223 øl igjen på hylla … (batch #30 – ESB)

Hvis bryggekvelden er julaften, så er tappekvelden nyttårsaften. Det er dagen da nesen stikkes i gjæringsdunken for å få et første inntrykk av hvordan gjæringen har gått. Ølet smakes på og fargen og klarheten studeres. I kveld var intet unntak. Vi tappet vi 73,5 liter Extra Special Bitter på flasker (223 0,33 flasker).

Dette var batch #30, et brygg som ble gjæret i 3 ulike gjæringsdunker med 3 ulike gjær. I en dunk brukte vi slurry fra forrige brygg som ble gjæret med Safale us-05, i en dunk brukte vi Wyeast 1968 og i den siste brukte vi wlp007.

Det var ikke lett å se, lukte eller smake forskjell på de tre dunkene, bortsett fra at det var en viss enighet om at ølet som var gjæret på slurryen etter batch #29 muligens var noe mer fruktig.

Oppsummert:

  • Dunk 1: Gjæret på Wyeast 1968 London ESB Ale, FG 1.010 (ca. 5,3%)
  • Dunk 2: Gjæret på wlp007 Dry English Ale, FG: 1.012 (ca. 5,2%)
  • Dunk 3: Gjæret på slurry av Safale us-05, FG: 1.010 (ca. 5,3%)

Vi har også denne gang tatt vare på gjær til neste brygg. Kun gjæren fra dunk 1 og 2 ble tatt vare på. Denne skal brukes til å lage en stout eller porter (detaljene rundt neste brygg er ikke klar).

Vi brukte denne gangen en ny tappeanordning, en gjæringsdunk med kran og fastmontert flaskefyller. Tidligere har vi tappet ved hjelp av en flaskefyller koblet til autoheverten. Dunken med fastmontert flaskefyller fungerte som en kule. Tidligere har vi sett at det kommer mye luftbobler med ølet gjennom heverten. Vi har tenkt at dette er co2 og ikke oksygen, så det har neppe vært veldig problematisk. Uansett var dette ingen problem nå. Videre slapp vi å stå å holde og styre heverten – tiden kunne brukes på andre ting. Til slutt var det mindre avstand mellom dunk og flaske, dette gjorde at trykket ikke ble så stort. Dette førte til at selve tappingen gikk senere, men på den annen side skummet det ikke i flasken i det hele tatt. Dermed ble ølet minimalt oksydert. Dette har vi tro på!

Nå står flaskene og godgjør seg på ca. 20 grader og der skal de stå en uke eller to før de settes kaldt. Mon tro hvor lenge de får stå urørt? Ofte har ølet vi har laget smakt godt etter bare 2-3 dager …

Noen bilder fra kveldens seanse:

 

Har dere noen erfaring med Wyeast 1968 eller wlp007? Hva kan vi forvente oss?

 

Tagged on: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.