Rapport fra brygging av Batch #32 – DIPA

Pliny The Elder / Younger

Ingredienser til DIPA

Ingredienser til DIPA

I går kveld var 50 prosent av Bryggerstupet samlet for å brygge DIPA. Oppskriften har vi brygget noen ganger tidligere og utgangspunktet var oppskriften til rølet «Humlehelvete» som Jan Halvor Fjeld vant NM med i 2010. Fjeld, igjen, satt opp oppskriften som en klone av Pliny The Elder, en Double IPA brygget av Russian River Brewing Company i California, USA. Dette ølet, sammen med ølet Pliny The Younger – en trippel IPA) er legendarisk (i allefall innenfor ølverdenen). Folk reiser langveis fra for å være tilstede å kunne drikke Pliny The Younger den korte tiden den er tilsalgs når den brygges en gang i året.

Før du leser videre kan du se denne videoen om Pliny The Younger:

 

Oppskrift

Fjeld tilpasset sin oppskrift etter hva slags ingredienser han hadde tilgjengelig eller kunne få fatt på. Siden har vi gjort det samme basert på hans oppskrift.

Vi brygget i utgangspunktet etter følgende oppskrift i går:

Batch #32 – Two Captains Imperial IPA

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           77.0
Total Grain (kg):         28.500
Total Hops (g):           1100.00
Original Gravity (OG):    1.080  (°P): 19.3
Final Gravity (FG):       1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  8.91 %
Colour (SRM):             11.2   (EBC): 22.1
Bitterness (IBU):         188.6   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 68
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
26.000 kg Pale Ale Malt (91.23%)
1.000 kg  Crystal 120 EBC (3.51%)
1.000 kg Carapils 2,5-6,5 EBC (3.51%)
0.500 kg  Caramalt 31 EBC (1.75%)

Hop Bill
—————-
200.0 g Columbus Pellet (15.9% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (2.6 g/L)
100.0 g Columbus Pellet (16.1% Alpha) @ 45 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
120.0 g Simcoe Pellet (11.9% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
80.0 g Simcoe Pellet (11.9% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
200.0 g Simcoe Pellet (11.9% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (2.6 g/L)
160.0 g Cascade Pellet (9.2% Alpha) @ 12 Days (Dry Hop) (2.1 g/L)
60.0 g Columbus Pellet (17.1% Alpha) @ 12 Days (Dry Hop) (0.8 g/L)
40.0 g Cascade Pellet (9.2% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop) (0.5 g/L)
40.0 g Columbus Pellet (17.1% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop) (0.5 g/L)

Misc Bill —————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05
Meskevann justert etter Gahrs tabell for vannjustering (tilgjengelig i Norbryggs underforum for medlemmer).

Justeringer

Ingen helgebrygging uten impulsjusteringer underveis. Vi ryddet litt i fryseren og fant en del gammel humle. Vi bestemte oss sporenstreks for å forsøke noe vi ikke har prøvd før, nemlig mash hopping. Nei, det er ikke en variant av druetråkking hvor du står og hopper oppi mesken. Man tilsetter humle under mesking.

Mash hopping

Mash hopping

Mash hopping is simply the addition of hops directly to the mash tun itself. The hops is often placed on top of the grain bed and left to sit as the mash is sparged. Mash hopping is reported to provide a better overall balance and character to the beer, though it adds almost no bitterness.
BeerSmith

Detaljer om hvor mye humle som forsvant i mesken i går kveld er vanskelig å si, men vi kan med rimelig grad av sikkerhet si at det var en en del pakker på mellom 30 og 60 gram med cascade, chinook og challenger.

Under koking dukket det plutselig opp en pakke 100-grams pakke med cascade som så ut som om den ville gå ut på dato umiddelbart om den ikke ble kastet i kokekaret. Og vi kaster ikke bort humle. Den ble tilsatt når det var 5 minutter igjen av kokingen.

Underveis ble vi også litt usikker på om vi kom til å treffe OG. Da fant vi plutselig litt spramalt og sukker i skuffen. For å gjøre en lang historie kort ble det tilsatt ca. 350 gram lys spraymalt og 500 gram mørk spraymalt, samt ca. 500 gram farin.

Til tross for alle tilsetningene nådde vi ikke målsatt OG på 1.080. Det stoppet opp på 1.078. Vi legger skylden på skylleteknikken. Vi hever maltrøret for lite. Vi har tenkt at det er viktig å heve maltrøret sakte, slik at malten får lang kontakttid med det varme skyllevannet. Men det som sannsynligvis skjer da er at den nederste delen av maltrøret jo står nede i vørteren under store deler av skyllingen. Når vi har brukt opp skyllevannet står kanskje 10-20 centimeter av røret fortsatt nede i vørteren. Når vi så bråhever resten av høyden, så har jo maltet i denne delen av meskerøret samme OG som den ferdige vørteren!

Parallelsmaking av de 4 portervariantene i Batch #31

Parallelsmaking av de 4 portervariantene i Batch #31

Note to self: Meskerøret må heves så mye at vi hører at det drypper og så kan de senkes en centimeter eller to igjen. Skyllevannet vil sannsynligvis renne fortere igjennom, men vi er helt overbevist om at utbytte vil bli mye bedre!

Etter dette var det desverre ikke rom for flere mer eller mindre veloverveide impulsjusteringer. Gjæringskar ble vasket og desinfisert og tappingen gikk greit.

Den siste dunken fikk utrolig mye humlegrums med fra kokekaret. Når vi plasserte gjæringskarene i gjæringsskapet hadde vi mistet kontroll på hvilken dunk som var den siste og som hadde fått mye humle i seg. I dag morges viste det seg at det ikke var noe problem. Humlen hadde bunnfelt i gjæringsdunken og det var lett å se at vi hadde fått med ca. 9,5 liter tett humlesmørje.

Nå skal den få gjære på 18 grader i 14 dager. Underveis skal det tørrhumles i henhold til oppskriften over (jada, lover). Så om ca. 3 lange uker kan vi åpne første flasken. Det blir spennende!

 

 

 

Tagged on: ,

One thought on “Rapport fra brygging av Batch #32 – DIPA

  1. Pingback: Batch #69 – Humlehelvete DIPA – Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.