Citrus APA (batch #33) på fat!

Appelsin

Appelsin

Å vaske flasker er ikke den kjekkeste delen av arbeidet med å brygge øl. Vi har derfor gått til anskaffelse av komplett fatløsning med noen ekstra fat. Disse er enkle å vaske og de er enkle å tappe til. I forgårs var det samling i Bryggerstupet for å vaske fat, trykkteste dem og generelt prøve å finne ut av hvordan det fungerer.

Flaskevask

Flaskevask

Og i går kveld var vi klar for tapping av batch #33 – Citrus APA! Ikke alle Bryggerstupere velger å benytte fat, så vi må fortsatt flaske noe. Men det er stor forskjell på å vaske bare 4-5 kasser mot 8-10 tidligere. Mye arbeid spart. En del tid spares også ved at vi slipper å stikke om. Det er bare å overføre ølet rett fra gjæringsdunken til fatet. Kjapt og greit!

Litt plunder blir det sikker med å treffe rette utdrivingstrykket i forhold til temperatur og ølslangelengde, men dette finner vi nok ut av etterhvert.

Nå står det altså 3 fat med forhåpentligvis deilig amerikansk ale og blir karbonert med CO2 på 4 grader. 3-4 dager til, så er det på høy tid å prøvesmake!

Ellers må det rapporteres noen tørre fakta fra kvelden:

  • FG var spot on: 1.012 (OG var 1.050 og da blir det ca. 5%)
  • Antall liter som ble tappet? Ikke lett å si helt nøyaktig (det er lettere å ta antall flasker å gange med 0,3), men ca. 74-75 liter ble fordelt på fat og flasker
  • Fatene er satt bort med 0,9 bar trykk til karbonering. På rundt 4 grader vil dette gi ca. 2,4 vol CO2 (http://lundteknik.dk/vejled/tvangskarbonering-og-co2.pdf).

Noen bilder fra tappingen:

Tagged on: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.