Sommerølet står og gjærer – Batch #34 – Blonde

Hotbreak så ut som små vulkanutbrudd

Hotbreak så ut som små vulkanutbrudd

Etter litt fram og tilbake ble vi også denne gang enige om en oppskrift for ølet som skulle brygges. Utgangspunktet er at vi ønsker en lettdrikkelig leskende øl til sommervarmen. Mye av ølet vi har laget hittil har vært sterkt, sødmefylt og med mye bitter og aroma fra humlen. Dette gjør ølet smakfullt, men ikke nødvendigvis veldig leskende. Vi ønsket denne gang å lage et som var svakere på alkohol og litt mindre sødme uten at det blir pregløst.

Vi hadde egentlig tenkt å lage en engelsk ale med East Kent Golding som single hop. Men hobbybryggeren.no på Ågotnes har klinket til med en ny bryggekonkurranse som passet den allerede bestemte maltsammensetningen vår perfekt. Det eneste kravet vi ikke oppfylte var kravet om å bruke en av følgende humler:

Hersbrucker blanc
Mandarina
Polaris
Sticklebract
Green bullet
Huell melon
Crystal

Vi googlet og leste til øyet ble stort og vått og vi endte på høyalfahumlen Green Bullet fra New Zealand:

Although a new variety in relative terms, Green Bullet delivers a very real, traditional bittering quality and hop flavour. A flagship within the New Zealand brewing industry this hop has contributed to several International Brewing Industry Awards.  Considered a bittering variety typically for Lager, Green Bullet also carries a solid Styrian characteristic of subtle spiciness which finds it at home in a freshly drawn pint of Bitter or an Irish-style Dry Stout.

Etter et kort, men hyggelig, besøk hos hobbybryggeren.no var humlen i boks. Dagen etter (søndags morgen 8. juni 2014) startet vi oppvarming av meskevann like etter 06:00 og var ferdig rundt 12:00. Fint å ha litt igjen av dagen!

Kompromissoppskriften ble dette (justert for meskeeffektivitet):

Batch #34 – Blonde
Blonde Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           77.0
Total Grain (kg):         15.962
Total Hops (g):           200.00
Original Gravity (OG):    1.045  (°P): 11.2
Final Gravity (FG):       1.011  (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV):  4.48 %
Colour (SRM):             4.1   (EBC): 8.1
Bitterness (IBU):         26.5   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
6.385 kg Pale Malt 6 EBC (40%)
5.587 kg Pilsner 4 (35%)
2.394 kg Wheat Malt (15%)
1.596 kg Carapils 6,5 (10%)

Hop Bill
—————-
30.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
30.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
30.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
60.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
50.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Calcium Sulphate (CaSO4) – Gypusm @ 0 Minutes (Mash)
1.0 g Precipitated Chalk – CaCO3 @ 0 Minutes (Mash)
1.0 g Super Moss @ 0 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Safale US-05

Notes
—————-
Oppgitte mengder mineraler er i gram pr 10 liter.

Super Moss ihht bruksanvisning på pakken.

—————–

Vi siktet egentlig etter en OG på ca. 1.040 som med god utgjæring ville gitt en øl på ca. 4%. Fordi vi fikk noen høyere meskeffektivitet (vi antok 67%) og fordi vi litt for hastig bestemte oss for å etterlate 3 liter av skyllevannet endte vi opp med en OG på 1.045 og dermed en alkoholprosent på nærmere 5%.

Shaitdyppvarmer fra Korea

Shaitdyppvarmer fra Korea

Vi hadde kjøpt inn dyppvarmere fra Korea (se bilde). Lesson learnt: dyppvarmere fra Korea til $2.16 er shait. Begge førte til jordfeil. Vi håpte å bruke disse til å korte ned bryggedagen noe. Spesielt oppvarming av meskevann og venting på kok tar for lang tid. Vi må skaffe noe bedre.

Hotbreak var spennende denne gangen også – skummet som dannet seg som et lokk på vørteren oppførte seg helt anneredes enn tidligere – se video nederst. Antar dette har å gjøre med pilsner- og hvetemalten.

Hotbreak så ut som små vulkanutbrudd

Hotbreak så ut som små vulkanutbrudd

Magnetisk whitebordtavle er også anskaffet. Denne er utrolig hendig til å henge oppskriften på og til å gjøre små notater underveis!

Magnetisk whiteboard til å henge oppskrifter på og gjøre notater

Magnetisk whiteboard til å henge oppskrifter på og gjøre notater

Bryggerstupet har også gått til anskaffelse av ølkjøler og tappetårn. Foreløpig er kun tappetårnet kommet i drift. Vi boret hull i et lite kjøleskap og monterte tårnet på toppet av dette. Inne i kjøleskapet går det akkurat et Corneliusfat og en 2 kg co2-flaske. Etter litt plunder med slangetykkelser og tappetrykk kan vi nå tappe relativt fine halvlitere med fint skumhode. Det er flere faktorer som betyr noe for om du klarer å tappe ølet uten problemer (at det går for tregt og produserer for mye skum). Dette er blant annet ølets temperatur, trykket på fatet samt lengde og diameter på ølslangen. Vi har gått til anskaffelse av ny lang ølslange (3/16″ ID) som vi skal montere, slik at vi forhåpentligvis kan tappe øl rett fra fatet mens det er karboneringstrykk. Da slipper man å først slippe ut co2 for å komme ned på serveringstrykk.

Tappetårn montert på kjøleskap

Tappetårn montert på kjøleskap

En lite sidenotis til slutt: Har du noen gang lurt på hva du kan bruke alle de tomme maltsekkene etter bryggingen til? Et bruksområde er i allefall sekkeløp. Sekkene er passe store og de er ganske solide!

 

Videoer:

 

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.