Batch #35 – ESB

Ingredienser til batch #35ESB og Bryggerstupet har en broket forhistorie og har hittil vært to som motpoler. Som olje og vann og snø et visst sted. Skal visst ikke skje. Men gir vi opp? Den største feilen i en serie med feil, vil være den å gi opp. Selvsagt gir vi ikke opp. Heller ikke denne gang.

Et av de første bryggene vi gjorde kalte vi Jorvik og resultatet var bra. Vi var kjempefornøyd med dette ølet. Ølet var en klassisk engelsk bitter gjæret med Nottingham tørrgjær og humlet med EKG og Fuggles. 89% Maris Otter, 8% Crystal (150) og 3% caramalt. Denne ble senere også brygget som batch #12 med godt resultat.

Siden gjorde vi et forsøk (batch #28) med pilsnermalt (91%) og crystal (9%). Denne ble gjæret med Safale s-04, en gjær vi helt og holdent har avskrevet da alle øl vil har laget med denne gjæren har hatt en litt pussig ettersmak. Ølet ble humlet med Challenger, Target, EKG og Perle. Denne ble ingen fulltreffer. Deler av batchen smakte ok, mens store deler ettehvert smakte rett og slett dårlig. Mulig at dette ølet (eller deler av ølet) ble infisert.

Siste forsøk var batch #30, med samme maltsammensetting som batch #28 og med stort sett de samme humlene. Denne gangen forsøkte vi 3 ulike gjærtyper i hver sin dunk: Slurry etter Safale us-05, wlp007 og wyeast1968. Igjen opplevde vi det samme. I starten smakte mye av ølet bra. Igjen var det små hint av usmaker som vi håpte skulle forsvinne ved litt lagring. Mye av det vi drakk opp tidlig var svært godt! Men det ble en bratt utforbakke. Til slutt smakte heller ikke dette ølet godt. Infisert? Mulig.

Nå har vi altså gjort et nytt forsøk. Vi har tatt utgangspunkt i maltbasen til Batch #28 og Batch #30, men økt andelen crystalmalt og samtidig valgt en mørkere variant. Humleskjema er omtrent likt. Som gjær har vi denne gang gått tilbake til gjæren vi brukte i batch #6 – den eneste engelske bitteren vi har vært skikkelig fornøyd med: Danstar Nottingham!

Oppskriften

Vi brygget denne oppskriften:

Batch #35 – ESB
Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           79.0
Total Grain (kg):         21.000
Total Hops (g):           200.00
Original Gravity (OG):    1.057  (°P): 14.0
Final Gravity (FG):       1.014  (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV):  5.60 %
Colour (SRM):             16.0   (EBC): 31.5
Bitterness (IBU):         35.0   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 68
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
18.000 kg Maris Otter Malt (85.71%)
3.000 kg  Crystal 150 EBC (14.29%)

Hop Bill
—————-
40.0 g Challenger Pellet (7.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
60.0 g Target Pellet (10% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
50.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
50.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Danstar Nottingham

Notes
—————-
Vannet ble justert etter Gahrs tabell.

Like før hotbreak på batch #35Bryggingen

Som vanlig fungerte bryggeriet 100% – det er fortsatt en fryd å brygge på. Vi sliter litt med varierende effektivitet, denne gangen var vi nede på 64% og dette resulterte i en OG på 1.054, mens den etter oppskriften burde vært 1.057. Med normal utgjæring blir dette da en øl på ca. 5,2% mens den burde vært på 5,6% … ingen stor forskjell.

Rehydrering av tørrgjær til batch #35Gjæring

Vi har tidligere noen ganger rehydrert tørrgjær og noen ganger ikke. Denne gangen gjorde vi det og med veldig godt resultat! Det var tydelig godt med liv i glasset og det betyr at gjæren var alive and kicking når den ble tilsatt vørteren. Det er viktig at gjæringen kommer raskt i gang. Fra det øyeblikket vørteren er kjølt ned til gjæringstemperatur er det en kamp mellom ulike (uønskede) bakterier og gjæren i vørteren. Hvis gjæren kommer raskt igang med alkoholproduksjonen reduseres sjansen for at bakterier får spist av vørteren (og dermed produsert usmaker) og formert seg. Denne gangen kom gjæringen i gang i løpet av noen timer (det ploppet livlig i gjærlåsene tidlig morgenen etter, så den må ha kommet igang i løpet av natten)!

Grunnen til å rehydrere gjæren kan man lese om i kapittel 6 av How to brew – sukkeret i vørteren hindrer altså vann i å myke opp og trenge igjennom cellemembranen i gjæren. Det hevdes av mange at det å drysse tørrgjæren rett i vørteren dreper en stor andel av gjæren (se f.eks. her).

Batch #35 til gjæringVel for å gjøre en lang historie kort: ca. 75 liter ble satt til gjæring på 20 grader. Temperaturen ble hevet til 22 grader etter 4 døgn i et forsøk på å forlenge den aktive fasen av gjæringen.

Og i morgen (torsdag 3. juli) tappes ølet på 4 corneliusfat og settes til karbonering. Trenger jeg si at vi er spent?

 

Tagged on: ,

2 thoughts on “Batch #35 – ESB

 1. Tom Landsvik

  Sender dere denne siden jeg har lånt Juleøllet deres.
  Her er en ESB jeg er veldig fornøyd med. Bruk den om dere vil.
  Dette er ett brygg jeg alltid har i hus.
  Jeg «Cold crasher» den etter dag 10 av gjæringstiden. Den ble veldig klar med ett godt engelsk pub preg.

  Statistics
  Volume: 27 liters
  Boil Volume: 31 liters
  OG: 1054
  BG: 1047
  FG: 1014
  Alcohol: 5.2 % by vol.
  Colour: 19 EBC (Deep amber / light copper)
  Bitterness: 43 IBU
  BU/GU: 0.79
  Fermentables
  Maris Otter Pale Malt 7 EBC 3960 g
  Pilsner Malt 3 EBC 4 EBC 1980 g
  Cara Pils 37 EBC 7 EBC 495 g
  Dark Crystal 300 EBC 300 EBC 200 g
  Mash schedule: 67 degrees for 90 minutes, 90 min koketid
  Hops
  Styrian Golding 4.6% alpha 81 g 60 minutes
  Challenger 8.4% alpha 27 g 15 minutes
  Challenger 8.4% alpha 18 g 1 minutes
  Fermentation
  Yeast: WLP007 Dry English Ale
  Fermented at 18 degrees C for 14 days.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.