Brygging av batch #38 – Russian Imperial Stout

I går morges brygget vi Russian Imperial Stout. Tanken bak brygget er et øl vi kan ha stående lenge. Av den typen du strengt tatt bare trenger et lite glass av på fredagskvelden!

Vi brukte nær 32 kg malt og med en effektivitet på 60% siktet vi mot en OG på 1.110. Jo høyere OG du sikter på, desto mindre effektivitet får du. Grunnen til dette er at du må bruke mindre skyllevann og da får du ut mindre av sukkeret fra malten. Bruker du mer skyllevann, så synker jo i utgangspunktet OG’en. Du kan selvfølgelig koke vørteren enda lenger for å koke bort det ekstra vannet – men det er jo grenser for hvor lang tid en har til rådighet.

Innkokt vørter

Innkokt vørter

Vi hadde i utgangspunktet tenkt å koke i 2 timer. Men på grunn av lav SG før kok innså vi at vi måtte koke lenger. Vi endte opp med å koke i tilsammen 3 timer. Vi skjønte at vi likevel ville få for lav OG og tilsatte 500 gr. spraymalt.

Enden på visen var en effektivitet på 50-51% som ga oss en OG på 1.096. Om vi skulle være så heldig å få en utgjæringsgrad på 75% vil ølet havne på 9,3% … Ikke helt det vi håpet på, men fortsatt mer enn nok til at dette kan bli en skikkelig smaksrik, kølsvart og sterk stout. Med så høy OG vil vi også få mye restsødme. Får vi 75% utgjæring vil FG havne på 1.024 og det kler en slik øl godt.

Dette er også første gang vi gjenbruker vasket gjærslurry fra siste brygg. Sist brygget vi en blonde og gjæren fra 3 gjæringsdunker ble vasket etter beste evne og nå gjenbrukt her. Vi brukte ca. 1,2 liter vasket gjær – langt i overkant av hva MrMalty anbefalte. Men den er ikke helt lett å bli klok på, den godeste MrMalty. Når du beregner gjærmengde må du oppgi «Yeast Concentration billion/ml» og «Non-Yeast Percentage». Den første forteller kalkulatoren hvor tyktflytende gjæren er og den andre forteller kalkulatoren hvor mye annet enn gjær du har i slurryen (trub og humle fra forrige gang).

Uten erfaring er det vanskelig å sette disse parametrene presist. Vi hadde egentlig beregnet at vi trenge 6 dl, men valgte likevel å gå all inn og bruke de 1,2 literne vi hadde – i tilfelle vi hadde satt parametrene helt feil.

Gjæringen var i allefall i gang etter bare noen timer, men nå etter ca. 30 timer er det fortsatt ikke voldsom høy aktivitet. Vi får håpe og tro at safale us-05 likevel fixer dette som den arbeidshesten den er. Dunken ble ristet som vanlig – først en omgang like etter tapping og så en ny omgang etter ca. 15 minutter.

I boken Yeast (Chris White and Jamil Zainasheff) anbefales det å riste inn ny oksygen 12 – 18 timer etter at gjæren her tilsatt i brygg med så høy OG. Dette fikk vi desverre ikke med oss før nå i kveld og da var det gått ca. 30 timer og vi tenker det da er best å bare la den stå og heller notere oss dette til neste gang. På den annen side har bestilt utstyr for tilsetting av ren oksygen – så kanskje trenger vi ikke tenke mer på dette.

Ellers ble det brukt rikelig med humle (Fuggles). Grunnen til dette er den forventede store mengde restsødme i ølet. Det krever en del bitterhet for å balansere mot det søte i ølet.

I tillegg hadde vi lakrisrot og pomerans i de siste 10 minutten av koken. Alt for å bidra til et mer komplekst smaksbilde.

Oppskriften vi brygget etter:

Batch #38 – Russian Imperial Stout
Imperial Stout

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           54.0
Total Grain (kg):         32.490
Total Hops (g):           400.00
Original Gravity (OG):    1.097  (°P): 23.1
Final Gravity (FG):       1.024  (°P): 6.1
Alcohol by Volume (ABV):  9.53 %
Colour (SRM):             71.0   (EBC): 139.7
Bitterness (IBU):         59.4   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 51
Boil Time (Minutes):      180

Grain Bill
—————-
27.348 kg Pale Ale Malt (84.17%)
1.599 kg Chocolate 1175 EBC (4.92%)
1.091 kg Caramalt (3.36%)
0.640 kg  Crystal 300 EBC (1.97%)
0.512 kg Special-B (1.58%)
0.500 kg Dry Malt Extract – Light (1.54%)
0.480 kg Roasted Barley – 1450 EBC (1.48%)
0.320 kg Black Malt (0.98%)

Hop Bill
—————-
190.0 g Fuggles Pellet (5% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (3.5 g/L)
90.0 g Fuggles Pellet (5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
80.0 g Fuggles Pellet (5% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
40.0 g Fuggles Pellet (5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.7 g/L)

Misc Bill
—————-
28.0 g KalsiumKarbonat (CaCO3) – f.eks. Precipitated Chalk  @ 0 Minutes (Mash)
14.0 g Natron @ 0 Minutes (Mash)
25.0 g Licorice Root @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 90 Minutes.
Fermented at 19°C with Safale US-05

Flaskefyller

Flaskefyller

Vi fikk også prøvd ut vår siste anskaffelse – en mottrykksfyller (se bilde under). Det er ikke alltid det passer med øl på fat og da er det fint å kunne fylle noen flasker fra fatet. Problemet med dette er i utgangspunktet at det er lett for å få oksygen i ølet under tappingen og det går hardt utover holdbarheten. En mottrykksfyller er konstruert for å få minst mulig oksygen i flasken under tapping. Den fungerer kort fortalt slik at den «flusher» flasken for oksygen ved å spyle co2 inn i flasken. Deretter stenges ut-ventilen slik at det blir trykk i flasken og så slipper man ølet inn. Når man så åpner utventilen vil overskudd-co2 bli presset ut og øl flyte inn. Deretter er det bare å korke.

Det vi fant ut etter noen flasker var det var best å arbeide med relativt høyt trykk under tappingen (ca. 1 bar – kanskje høyere). Da skummet det ikke særlig mye og det var mulig å fylle flasken helt til halsen.

En av de første flaskene ble testet i kveld og det var merkbart mindre kullsyre enn i en øl tappet fra fatet. Men denne flaske var tappet før forstod at det var bedre å arbeide med høyere trykk. Det skal bli spennende senere å prøve en av flaskene som ble tappet etter dette.

Noen bilder fra bryggedagen:

Har du kommentarer eller tips til brygging av øl med høy OG? Legg gjerne igjen en kommentar under!

One thought on “Brygging av batch #38 – Russian Imperial Stout

  1. Pingback: Blek – revisited (batch #39) og tapping av tapping av batch #38 (Russian Imperial Stout) | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.