Resultater av de 4 siste bryggene og planer framover!

Siden oktober 2014 har vi brygget 4 brygg. En CAPA, en Blonde, en Russian Imperial Stout og nå sist en APA. Her følger en kort oppsummering av hvordan det gikk med disse ølene og litt om våre planer for den nærmeste tiden. For å se oppskrifter og mer informasjon om bryggingen av de enkelte ølene, se Batchloggen vår!

Det ble rimelig fullt i kokekaret

Det ble rimelig fullt i kokekaret – Batch #36

Batch #36 – CAPA (Citrus American Pale Ale)

Denne er blitt en gjenganger hos oss. Oppskriften gir en passe bitter (30-35 IBU) øl, med rikelig sødme (vi mesker rundt 67-68 grader). Den gylne fargen kommer hovedsakelig fra de 10 prosentene med crystalmalt (75 EBC) som inngår i mesken.

Batch #36 er 5. gangen vi brygger denne og er blitt en del av det faste repertoar. Den er akkurat passe bitter og sitruspreget den får fra appelsinskallet som puttes i koken de siste minuttene gir ølet en ekstra frisk karakter. Blir nok ikke lenge til vi må fylle fatene med denne igjen!

Mesking av Askeflu Blonde

Mesking av Blonde

Batch #37 – Blonde

Denne brygget vi første gang som batch #34 og når vi nå brygget den igjen gikk vi ned på mengden både av pilsnermalten, hvetemalten og caramalten. Andelen spesialmalt (inkludert pilsnermalt) er redusert fra 60% til 45%. Dette ga oss med batch #37 en litt mindre hvetepreget blonde. Ølet er lyst, friskt og er svært «lettdrikkelig». En fin erstatning for pilsen til sommeren!

Russian Imperial Stout

Russian Imperial Stout

Batch #38 – Russian Imperial Stout

Bortsett fra vår DIPA har vi ikke brygget et så sterkt øl tidligere. Ølet havnet på 9,3% og er kølsvart (svakt rødlig/brunlig) om du holder den opp foran kraftig lys. Lakrispreget er sterkt tilstede, men kler ølen godt. Batchen er splittet på de ulike medlemmene i bryggeriet og det blir spennende å se hvem som klarer å lagre denne lengst. Den er såpass god at det er vanskelig. Alle smakene i ølet kamuflerer alkoholstyrken godt. Den har god fylde, flott og kremet skumtopp og gir en smakseksplosjon av ulike søtsmaker og bitterhet (41 IBU)!

Batch #39 - APA

Batch #39 – APA

Batch #39 – APA

Foreløpig siste brygg. Brygget til et nært forestående rakfisklag. Mørkere og mer maltrik på smak enn vi trodde vi hadde planlagt. Vi mesket på ca. 66 grader, men kunne godt vært lavere med tanke på maten ølet skal matches mot. Når det gjelder bitterhet er ølet nesten i grenseland mot en IPA, men det tror vi passer godt til rakfisk. Alt i alt en veldig god øl!

Nytt utstyr

I det siste har vi gått til anskaffelse av utstyr for å å tilsette oksygen inline på vei til gjæringsdunken. Plastbøttene er byttet ut med rustfritt stål og CO2-opplegget vårt er bygget ut.

Forgreininger på CO2

Forgreininger på CO2

Vi har kjøpt splittere til Co2’en slik at vi nå har rikelig med utganger fra denne. Det betyr at vi kan karbonere 5 fat på en gang og samtidig ha ledige utganger til utdriving av øl fra tappetårn, mottrykksfyller og gjæringstank (mer om CO2 i gjæringstanken lenger nede). I bryggeriet har vi en 5-kilos CO2-flaske. Nå gjelder det bare å få skaffet en backup-CO2-tank! Det er sikkert ikke moro å gå tom for CO2 midt under tapping, karbonering eller utdriving av øl!

Vi har ennå ikke fått satt første brygg i vår nye koniske gjæringstank. Vi gleder oss! Planen er omtrent slik:

 • Konisk gjæringstank

  Konisk gjæringstank

  Vaske og desinfisere tank og lokk

 • Sette på lokk og blowoff-tube
 • Pumpe oksygenberiket vørter fra kokekar og inn gjennom tappeventilen på tanken (med andre ord et lukket system)
 • Vente 15-20 minutter og dumpe trub og død gjær
 • 3/4 ut i stormgjæring: høste fersk gjær fra dumpventil
 • Etter stormgjæring: dumpe gjær
 • Etter modning/ettergjæring: sette temp til coldcrash
 • Etter coldcrash: en siste dump av bunnfelte proteiner, humlerester og gjær
 • byttet blowoff-tube ut med CO2 inn og sette trykk på (lavt trykk)
 • tappe øl via slange og inn gjennom ut-ventil på corneliusfat (på gass-siden setter vi en gasskobling uten slange slik at overtrykk kan slippe ut)

På denne måten får vi et mest mulig lukket system fra vøreren forlater kokekaret til det er ferdig fatet. Faren for oksydering (og dermed vått-papp-smak) bør da være redusert til et minimum!

Hvis det er noen som har tips til bruk av inline oksygen, konisk gjæringstank eller corneliusfat eller beskrevet framgangsmåte, så tar vi gjerne i mot dem i kommentarfeltet under!

Det blir en spennende vår i Bryggerstupet!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.