Kort video av gjærhøsting – Batch #40

I kveld høstet vi gjær fra Batch 40 – English Brown Ale. Vi hadde trodd vi skulle får renere gjær, men den var nokså «brun». Ølet har stått i ganske nøyaktig 1 uke og det har vært god stormgjæring!

 

Gjær fra Batch 40

Gjær fra Batch 40

For 2 dager siden dumpet vil ca. 1 dl brun gugge (trub og død gjær). I kveld høstet vi totalt ca. 2,5 liter slurry. Hvordan i himmelens navn skal vi beregne hvor mye gjær det er i dette da? Allerede etter 20 minutter i kjøleskapet var det dannet seg et skille – se bildet. Kanskje kan vi håpe på en 3-deling: Øl, gjær og trub?

Gjær fra Batch #40

Gjær fra Batch #40

Den er jo nokså tyktflytende, så mye av gjæren vil nok falle til bunn og sette seg uløselig sammen med trub-laget. Men delingen som allerede er tydelig på bildet tyder vel på at vi vil få et godt gjærlag på toppen?

Kanskje kan vi rett og slett spa av nokså ren gjær fra toppen når vi skal brygge?

Planen er for øvrig å bruke gjæren i batch #41 – ESB.

Dette innlegget inneholder flere spørsmål enn svar. Kan dette bli bra da? Tips og vink mottas med stor glede i kommentarfeltet under!

PS: SG var nå ca. 1.020 … Vi har aldri målt SG underveis i gjæringen. Vi har alltid gjæret i 2 uker og ølene våre har alltid gjæret godt ut. Forventet FG på denne er 1.013. Vi vet ærlig talt ikke hva vi skal forvente av SG nå en uke inn i gjæringen? Er det usannsynlig at den vil kunne falle ned mot 1.013? Vi hadde litt problemer med mesketemperaturen (PT100-elementet vårt tok kvelden) og mesteparten av meskingen foregikk derfor på 70-72 grader. Det vil jo tilsi en høyere FG. Blir spennende å tappe dette om en uke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.