Bytting av temperaturføler og ny batch: #41 – ESB
Underveis i bryggingen av batch #40 – North English Brown Ale røk pt100-elementet som leverer temperaturmålinger til styringsskapet. Dette førte til alt for høy mesketemperatur (vi tør ikke tenke ordentlig igjennom hvor mye over 70 grader vi havnet). FG på batch #40 ble likevel ikke ødeleggende høy – den havnet på 1.019. Dette har selvsagt gitt mer sødme i ølet enn vi hadde planlagt, men enn så lenge så smaker den slett ikke værst!
Uansett, korrekte temperaturmålinger må vi ha og vi har hatt liggende en et backup pt100-element i skuffen og tidligere i uken ble dette montert inn i sløyfen. Se bilder under.
Fredag kveld var det deretter igjen duket for brygging. Denne gang skulle vi bruke gjæren som vi høstet fra batch #40 – altså en WLP007-slurry. Batch #41 blir en Extra Special Bitter (ESB) – løselig basert på en kloneoppskrift av Fuller’s ESB.
Oppskriften vi brygget etter var:
Batch #41 – ESB
Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
Recipe Specs
—————-
Batch Size (L): 82.0
Total Grain (kg): 21.721
Total Hops (g): 170.00
Original Gravity (OG): 1.057 (°P): 14.0
Final Gravity (FG): 1.011 (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV): 5.97 %
Colour (SRM): 14.0 (EBC): 27.6
Bitterness (IBU): 34.4 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 68
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
—————-
18.245 kg Maris Otter Malt (84%)
1.738 kg Crystal 150 EBC (8%)
1.738 kg Melanoidin (8%)
Hop Bill
—————-
50.0 g Challenger Pellet (5.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
60.0 g Target Pellet (10.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
60.0 g East Kent Golding Pellet (5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
Misc Bill
—————-
3.1 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 69°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with WLP007 – Dry English Ale
Vannjustering ihht. www.bryggekalkulator.no:
CaSO4 (skyllevann):11,6 gram / 2,9 strøken teskje
CaSO4 (mesk):12 gram / 3 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):11,6 gram / 3,4 strøken teskje
CaCl2 (mesk):12 gram / 3,5 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):6 gram / 3,3 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):6 gram / 1,4 strøken teskje
Vi har gjort noen endringer siden siste gang vi brygget denne:
- Fjernet tørrhumling for å fremheve maltsmaken (som byo’s fullers klone)
- Erstattet halvparten av crystalmalten med melanoidin malt (som skal gi mer maltfylde uten så mye sødme)
- Annen gjær (wlp007 – slurry etter brown ale batch #40)
- Gått opp på volum for ikke å brygge luft …
- Småjusteringer på humle ihht. alfasyreprosenter …
I sum håper vi dette skal ta oss hakket nærmere en ren og frisk ESB med fokus på malt.
Dette med å beregne hvor mye gjær en faktisk har tilgjengelig synes vi er vanskelig. Vi hadde ca. 1,5 liter slurry (ca. 14 dager gammel). Vi tror det er ganske mye gjær i denne – vi forsøkte å høste det midterste skiktet av det som lå i konen av gjæringstanken (i bunn ligger trub og død gjær, i midten godt flokkulerende gjær og øverst ligger sent-flokkulerende gjær). I følge kalkulatoren på brewersfriend.com har vi da nok:
… fuglene vet altså om vi har truffet på «Slurry Density» … Det går sikkert bra. Det kom liv i gjærlåsen før det var gått 5 minutter! Og her er en liten videosnutt av gjæringen nå i kveld ca. 40 timer etter pitching:
Vi kjølte denne gangen direkte i gjæringskaret – og dette er oppe til diskusjon! Vi ventet først ca. 15 minutt før vi forsøkte å dumpe trub. Vi har liten erfaring med dette og turde derfor ikke tappe mer enn en liten liter. Det som kom ut hadde ikke den faste konsistensen som vi hadde trodd. Vi venter lenger og tappet mer, men det hadde samme konsistens. Vi ventet enda lenger og forsøkte nok en gang – samme konsistens. Ikke noe som minnet om sånn OG-prøven så ut etter få minutter (se bilde).
Vi ryddet opp, vasket ned og tok kvelden. Morgenen etter forsøkte vi nok en dump. Heller ikke da fikk vi den faste konsistensen av trub som vi forventet. Men det kom da nesten klart øl ut dumpventilen til slutt. Nå stormgjærer det som sagt, og når gjæringen begynner å avta hever vi temperaturen i rommet fra 16 til 20 (19?) og lar det gjære ut i tilsammen 14 dager.
OG ble 1.060 (70% meskeeffektivitet!).
Til tross for at vi nokså inneforstått med egne videoferdigheter legger vi ut her en kort snutt som forsøksvis forteller litt om overføring av vørter fra kokekar til gjæringskar:
Noen flere bilder fra kvelden:
- Capa!
- Vask av gjæringstank
- Nytt pt100-elemement!
- Vasking av delene til konisk
- Ah … den andre halvdelen av hustanden sørget for å holde blodsukkeret til bryggerne oppe!
- Like før kok
- Mye trub!
- Tappe øl til jentenes tur til Venabu!
- Pitching rate
- Styringsskapet og innkobling av nytt pt100-element
- Innmesk
- Blindsmaking!
- Endelig fungerende PID igjen!
- Tapping av batch #40 – English Brown Ale
- Gjærhøsting fra Batch #41 – ESB
Pingback: Gjærhøsting fra Batch #41 – ESB | Bryggerstupet
Pingback: Stille før stormen! | Bryggerstupet