Batch #42 – Citrus American Pale Ale (CAPA)

I går kveld brygget vi Citrus American Pale Ale igjen! Dette er en relativt lys ale, med tydelig humleprofil og et behagelig hint av sitrus. Vi brygger den i «butikkstyrke» (som omtrentlig) og er en øl for de lange lyse sommerkveldene (ikke at vi kommer til å ha så mye igjen av den før den tid kommer).

20150427_170445Vi har brygget ganger før (se batchloggen for detaljer) og den har blitt knallgod hver gang!

Det nærmer seg mai måned og med den følger maifesten som vi har i nabolaget hvert år. Ungene løper kiwiløp (mye gøyere med kiwi enn potet), sekkeløp og går på stylter, mens vi griller, spiser, prater og smaker litt hjemmebrygg. I år er det denne batchen av Citrus American Pale Ale som serveres. I tillegg tenker vi å karbonere opp et fat eller to med brus, slik at ungene kan tappe seg brus. Regner med det blir en suksess!

Vi brygget etter følgende oppskrift

Batch #42 – Citrus American Citrus Pale Ale
American Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           80.0
Total Grain (kg):         18.700
Total Hops (g):           300.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             9.1   (EBC): 17.9
Bitterness (IBU):         35.0   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 69
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
14.900 kg Pale Ale Malt (79.68%)
1.900 kg  Crystal 75 EBC (10.16%)
0.950 kg  Caramalt 31 EBC (5.08%)
0.950 kg Torrified Wheat (5.08%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
15.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
50.0 g Tørket søt appelsin (tørket) @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Safale US-05

Original Gravity (OG)

Vi fikk en OG på 1.053. Det er litt vanskelig å måle antall liter ferdig vørter i bryggeriet vårt. Tidligere når vi gjæret ølet på 3 30 liters gjæringsfat med litermålmarkeringer var det enkelt. Nå pumper vi vørteren inn i en lukket ståltank og kan da ikke se hvor mange liter vi ender opp med. Vi må finne en måte å sikkert lese av antall liter i kokekaret. Men hvis vi forutsetter at vi satt igjen med 80 liter (i følge oppskriften) etter kok, så gir en OG på 1.05 en effektivitet 73%. Og det må vi være fornøyd med.

Citrus

De første gangene vi brygget denne brukte vi skallet fra ferske appelsiner. Senere bestemte vi oss for å prøve med tørket pomerans. Det ble bra det også. Nå hadde bryggesjappen inne kun noe som kaltes «Søt appelsin» – også dette tørket. Ser ut som tørket pomerans, men mer oransje i fargen. Både bryggesjappen og vi trodde at det sikkert var «same, same, but different». Når jeg nå googler dette, så ser jeg at det også finnes i salg tørket «Appelsinskall – bitter». Blir spennende og se om en det er mulig å kjenne på smaket at en eventuell bitterhet fra pomeransskallet er borte og erstattet med mer sødme.

Appelsin og Irish Moss i pose

Appelsin og Irish Moss i pose

Husket pose

I et tidligere brygg fikk vi store problemer med pomeransbiter som hadde svellet og satt seg fast i sirkulasjonssløyfen. Denne gangen hadde vi lært, og hadde både appelsinskallet og Irish Moss i en mini-meske-pose som vi hadde i koken de siste 10 minuttene. Fungerte som en drøm (bortsett fra at vi selvfølgelig ikke vet om vi fikk like stort «utbytte» som vi ville fått om vi ikke brukte pose).

Glemte sirkulering

Under de siste 10 minuttene av kokingen pleier vi å sirkulere vørteren gjennom kjøleren (uten kaldt vann selvsagt), forbi oksygen-brusestene, termometeret og slangen som benyttes for å overføre vørteren til gjæringskaret) og tilbake i kokekaret. Dette gjøres for å desinfisere utstyret før tapping til gjæringskaret. Det er en stund siden vi har brygget. Tiden har gått med på å lage gjæringsskap. Vi var derfor litt «rustne» og husket ikke på å gjøre dette før det var bare 4-5 minutter igjen av koketiden. Vi satser på, og tror at, dette var nok til å drepe eventuelle bakterier i systemet!

Temperaturen på vei ned mot 15 grader

Temperaturen på vei ned mot 15 grader

Kjøling

Det diskuteres mye på nettet om hvordan en bør utføre kjølingen av vørteren når man bruker platekjøler eller (som vi) en motstrømskjøler. Bør en pumpevørteren fra kokekaret, gjennom kjøleren og rett i gjæringskaret, eller gjennom kjøleren og tilbake til kokekaret? Hvis man gjør det siste, så kjører man kjøling til hele volumet har kommet godt ned i temperatur (for eksempel 40-50 grader), så lar man vørteren «hvile» litt, mens trub og humle bunnfeller. Deretter pumper man vørteren over til gjæringkaret gjennom kjøleren. Sistnevnte metode sørger for at mer av truben blir liggende igjen i kokekaret, i stedet for at det utfelles på vei til gjæringkaret.

Disse diskusjonene er ikke helt til å bli klok på: Truben skal visstnok være god næring for gjæren også. Det hele koker vel ned til hva en ønsker å oppnå. Vi ønsket denne gangen å se om det å legge truben igjen i kokekaret ville føre til renere gjær når vi skal høste denne på slutten av gjæringsperioden.

Rehydrering av gjær

Sirkulering var ikke det eneste vi glemte denne gangen. Vi glemte helt bort å koke opp og kjøle ned vann til rehydrering av gjæren. Vi kom ikke på dette før vi nærmet oss overføring til gjæringskaret. Det diskuteres i de uendelige på nett om rehydrering er nødvendig, men vi ha landet på at det må være fornuftig å gjøre det. Når vi har rehydrert skikkelig, så formelig skummer gjæren i det den tilsetttes i gjæringskaret. Men vi har laget godt øl uten rehydrering før og satser på at de 6 pakkene med Safale us-05 (som vi bare strødde oppi gjæringskaret når halvparten av vørteren var overført) gjør jobben!

Oksygen

Oksygentilsettingen fungerte glimrende. Uten dyrt utstyr er det umulig å måle hvor mye oksygen vi klarer å tilsette vørteren på vei til gjæringskaret. Men vi har tatt utgangspunkt i erfaringer vi har lest om på ulike forum og landet på å kjøre 0,5 liter oksygen i minuttet på ca. halvparten av vørteren. Det vil si at vi åpner opp for en tilflyt av 0,5 liter oksygen i slagen som vørteren passerer og at vi gjør dette halvparten av tiden vi bruker på å pumpe vørteren over til gjæringskaret.

Gjæringstanken i gjæringsskapet

Gjæringstanken i gjæringsskapet

Gjæring

Gjæringsskapet stod endelig klart til å huse gjæringstanken de neste 14 dagene. Varmekabel var montert, pc-vifte for luftsirkulasjon og ikke minst kjøleaggregatet, som skal sørge for skikkelig coldcrash, montert. STC-1000 er også kalibrert mot profesjonelt (kalibrert) termometer.

Sålangt ser alt vel ut, nå nesten ett døgn etter at gjæren ble pitchet. Vi gjærer denne på ganske lav temperatur – 15 grader nå de første dagene. Det er derfor ikke voldsomt mye aktivitet i gjæringslåsen, men det er som forventet på så lav temperatur. Når gjæringen begynner å avta hever vi temperaturen til 17 grader og lar den stå slik fram til vi skal coldcrashe.

Video med pedagogisk riktig forklaring av temperaturkontrollen under kjøling

Bilder fra kvelden

 

Tagged on: , , ,

One thought on “Batch #42 – Citrus American Pale Ale (CAPA)

  1. Pingback: Tapping av batch #42 – CAPA | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.