Fating av batch #45 – Northern English Brown Ale

Fatene tagges!

Fatene tagges!

I går kveld var det atter duket for fating av øl. Denne gang var det batch #45 – Northern English Brown Ale som skulle finne veien ned i fatene. Som vanlig var det ett og annet som ikke gikk helt etter planen …

Gjæren vi brukte var fra en 10-liters starter vi lagde på 4 gamle rør med WLP007. Startervørteren smakte litt pussig, så vi var spent på hvordan ølet ville smake. Foreløpig har vi ingenting å frykte – det smakte akkurat som håpet! Den smakte akkurat så maltfyldig og nøtteaktig som en god brown ale skal smake.

OG på denne var 1.052 og FG endte på 1.016. Det blir en fløyelsmyk mørk sak på 4,6%.

Hva som ikke gikk helt etter planen (til tross for detaljert sjekkliste)? Jo …

 • Kontroll av pakninger og vask av fat

  Kontroll av pakninger og vask av fat

  Vi glemte å tømme ett av fatene for CO2 skikkelig. Heldigvis skjedde dette med det siste fatet som uansett ikke fikk mer enn en knapp liter øl i seg … Hadde dette skjedd med det første fatet, ville det vært mer problematisk. Da ville trykket i fatet blåst inn gjennom tappekranen på gjæringsfatet og virvlet opp bunnfall og flokkulært gjær.

 • På grunn av coldcrashingen hadde gjæringstanken bygget seg opp et lite vakum. Når vi åpnet tappekranen for å ta en prøve, førte dette til at det ble sugd inn litt oksygen. Neste gang: Sette på CO2-trykk på tanken for å utligne trykket før vi åpner kranen …
 • Tapping

  Tapping

  På grunn av nevnte vakum i gjæringstanken har det sannsynligvis blitt sugd opp noe vann fra vannlåsen (en bøtte) som blowoff-tuben står i. Akkurat denne gang hadde vi valgt å ikke ha en starsanblanding i bøtten (fordi det skummer så mye). Vi får krysse fingrene for at det ikke har blitt dradd med noen urenheter …

 • Utregning av fordeling på de 5 fatene (1 til hver brygger + 1 til selve bryggeriet) gikk også litt skeis. Vi har fortsatt ikke 100 % kontroll på sluttvolumet. Resultatet ble at vi fikk 4 fat med ca. 18 liter og en knapp liter i det siste og femte fatet … Noe som betyr at vi ikke har fått ut mer enn 72-74 liter øl totalt …
Ølet tappes inn gjennom ut-ventilen på fatet.

Ølet tappes inn gjennom ut-ventilen på fatet.

Til tross for disse slurvefeilene tror vi ølet også denne gang blir bra. De første smaksinntrykkene tyder på det!

Gjæren lot vi denne gang ligge igjen i gjæringstanken. Planen er å brygge allerede til helgen igjen og da tappe vørteren rett opp på gjærkaken som allerede er i gjæringstanken. Om noen skulle ha noen motforestillinger mot å gjøre det på denne måten er vi som alltid takknemlig for kommentarer under.

Til helgen planlegger vi å brygge noe som skal ligne på Meantime sin India Pale Ale. Fuggles og Goldings for alle penga!

 

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.