Batch #47 – Bryggerstupet går til Belgia

Malt, gjær og humle

Malt, gjær og humle

For første gang har vi brygget et øl i belgisk stil. Vi har brygget en belgisk blonde. Sånn rent stilmelssig er dette en lys ale uten alt for mye bitterhet. Det som gjør den belgisk er gjæren. Belgiske gjærstammer gir en litt særegen smak på ølet og gjæren vi har valgt (Sabrew T-58) gir i tillegg «estery, somewhat peppery and spicy flavor». Som vanlig er vi spente på resultatet!

Oppskriften

I går kveld (lørdag 24. oktober 2015) brygget vi etter følgende oppskrift:

Batch #47 – Belgian Blonde
Belgian Blond Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           77.0
Total Grain (kg):         22.829
Total Hops (g):           500.00
Original Gravity (OG):    1.062  (°P): 15.2
Final Gravity (FG):       1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  6.50 %
Colour (SRM):             5.4   (EBC): 10.6
Bitterness (IBU):         25.2   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 68
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
12.454 kg Pale Malt 6 EBC (54.55%)
6.917 kg Pilsner 4 (30.3%)
2.075 kg Wheat Malt (9.09%)
1.383 kg Carapils 6,5 (6.06%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Saaz Pellet (3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
100.0 g Saaz Pellet (3% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
100.0 g Tettnanger Pellet (3.8% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
70.0 g Saaz Pellet (3% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
70.0 g Tettnanger Pellet (3.8% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
30.0 g Saaz Pellet (3% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
30.0 g Tettnanger Pellet (3.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.4 g/L)

Misc Bill
—————-
Gjærnæring og Irish Moss på 10 minutter

Single step Infusion at 63°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Safbrew T-58

Vannet ble justert i følge http://www.glennrlie.net/kalk_vann

Kvelden

Det er alltid moro å brygge på en lørdagskveld (i motsetning til en søndagsmorgen eller en ettermiddag i uken) for da er det mulig å ta seg en øl eller to underveis. Det ble smakt på både Russian Imperial Stout, Northern English Brown Ale, English IPA og Citrus American Pale Ale.

Selve bryggingen gikk svært bra hvis vi ser bort fra et lite tilløp til brann i styringsskapet. Mens vi ventet på at meskevannet skulle nå rett temperatur tok vi oss en øl i Stupet Nanopub. Når vi kom inn igjen i bryggerrommet for å sjekke temperaturen var det ikke vanskelig å lukte at noe ikke var helt som det skulle være. Etter å snust litt mer fant vi en avsvidd kobling i styringsskapet. Feilen ble raskt utbedret og noe forsinket kunne vi fortsette oppvarmingen av meskevannet.

Skylling av mesk

Skylling av mesk

Skylling

Etter utmesk (heving av temperaturen til 78 grader) skal mesken skylles med varmt vann for å trekke ut sukkerstoffene. Noe av det som har vært mest diskutert angående bryggeriet vårt er hvordan vi skal utføre denne skyllingen. Vi har noen ganger forsøkt å heve maltrøret helt og skylle sakte og i det siste har vi forsøkt å heise maltrøret sakte slik at bunnen av røret alltid ligger like over vannspeilet på vørteren (vi lytter etter drypping) og så har vi skylt sånn passe sakte. I går kveld prøvde vi en ny variant. Vi fylte maltrøret raskt med skyllevann til det nesten rant over, så hevet vi til vi hørte drypping og forsøkte å skylle slik at vi hele tiden hadde et vannspeil over mesken. Metoden har i alle fall ikke gitt oss dårligere utbytte og den tok i alle all ikke lenger tid.

Gjæren

Safbrew T-58 er en tørrgjør og vi valgte å rehydrere denne. Også her prøvde vi noen nytt. Vi brukte vår hjemmelagde magnetrører og en to-liters erlenmeyerkolbe. Gjæren (6 pakker ) ble heldt i ca. 6 dl kokt og nedkjølt vann fikk stå og spinne mens vi kokte vørteren. Det var antydning til plopping før vi var ferdig å vaske og på morgenen etter var det full fest i gjærlåsen.

Ellers gikk bryggekvelden uten de helt store overraskelsene og det er mulig å lese av bryggeloggen at «alle var enige om at det hadde vært en kjempefin bryggedag».

Noen bilder fra kvelden:

 

Tagged on: , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.