Fullstendig kaos under brygging av jubileumsbatch – Batch #50

Det ble en lettere kaotisk bryggekveld i går da vi skulle brygge vårt brygg nummer 50 – en mørk og sterk stout/porter som etter oppskriften skulle lande med en OG på 1.097.

Vi hadde justert alle parametre i oppskriften slik at vi skulle få maksimalt antall liter ut av brygget og vi siktet på 100 liter til kok og 83 liter i gjæringskaret.

For det første var det litt utfordrende å meske denne gangen. Flere ganger opplevde vi tett mesk. Altså at vannet ikke rant i gjennom mesken. Vi måtte derfor stadig ned i silbunnen og røre for å få flow. Vi har tidligere mesket med akkurat like mye malt, men andelen spesialmalt var denne gangen større (fordi vi har skalert opp og lot spraymalt erstatte deler av basemalten). Kanskje gjorde spesialmalten med sine mer karamelliserte korn, sammen med muligens for fin kverning, at mesken ble litt tettere enn normalt. Men dette var bare starten på problemene.

Dyppvarmeren hjelper til

Dyppvarmeren hjelper til

Vi traff litt for godt og hadde nøyaktig 100 liter i kokekaret. Problemet med det er at kokekaret er akkurat 100 liter stort. Vi måtte derfor ta ut 2 liter for at det ikke skulle koke over. Det gjorde det likevel.

Etter å ha kokt inn en del ble de to literne tilbakeført i kokekaret. Samtidig begynte vi å til sette de 8,8 kiloene med spraymalt som skulle sørge for den høye OG’en. Til tross for at spraymalten ble tilsatt litt etter litt, førte det til en veldig utstabil kok. I det ene øyeblikket kokte det nesten ikke, og i neste øyeblikk var det nesten en eksplosjonsaktig kok. Noe som førte til at det kokte over. Igjen og igjen.

Etter hvert fikk vi tilsatt all spraymalten og koken gikk sånn noenlunde greit. Når det var 15 minutter igjen ble det tilsatt gjærnæring og Irish Moss. 5 minutter etter dette startet vi sirkulasjon i sløyfen for å desinfisere kjøler og slanger. Det tok ikke lang tid før sløyfen var tett. Etter litt feilsøking fant vi at det var tett rundt brusesteinen til oksygenet. Vi demonterte, pirket ut Irish Moss, desinfiserte og monterte igjen. Ganske straks gitt det tett igjen, men denne gangen ikke rundt brusesteinen. Nei, denne gangen var selve slangen tett! Vi forsøkte å kjøre vann med høyt trykk i gjennom for å se om vi kunne løse opp pluggen, men det hjalp ikke. Vi måtte «massere» hele slangen, mens vi satte trykk på, før vi fikk spylt igjennom. Deretter ble den desinfisert og satt tilbake i sløyfen. Herfra og ut hadde vi heldigvis ikke problemer med at det gikk tett.

Deilig vørter på gulvet

Deilig vørter på gulvet

I kaoset som fulgte etter hver gang det kokte over glemte vi hele 0-minuttershumlen. Det skulle 60 gr humle i ved kokeslutt. Pytt, pytt. Det blir tørrhumle i sted

et for.

Vi har hatt litt dårlig avkok. Vi startet altså med 100 liter, og etter kjøling kunne det se ut til å være så mye som 90-92 liter igjen. Humle og trub hadde fått fin samling i bunn, så det gikk ikke mye bort der. Er vi heldig har vi fått så mye som 88 liter i gjæringskaret. Og da klarer vi kanskje å få 80 liter på fat.

Litt søl

Litt søl

Overføringen til gjæringskaret gikk rimelig greit bortsett fra en liten hendelse der kranføreren (les han som stod og styrte kranen fra kokekaret) tok feil av stengt og åpen. Dette førte til en noe artig vørtereskapade inne i gjæringskaret.

Gjæren (10-11 poser med Safale us-05) ble rehydrert på magnetrøreren, også denne gang med godt hell. Gjæren virket livlig og arbeidsvillig i det den ble tilsatt omtrent halveis i vørteroverføringen.

Det ble en noe lengre økt enn vanlig å rydde opp og vaske ned bryggeriet denne gang. Men det ble rent og pent til slutt. Også inne i gjæringskaret.

Oppsummert:

  • Vi slutter med Irish Moss og går over til Protafloc for at ikke sløyfen skal gå tett
  • Vi må se på hvordan vi kan tilsette så store mengder spraymalt i brygget, uten at det gir så ustabil kok – det kan da vel ikke være nødvendig å gå ned på volum?

Om en uke skal skal vi tilsette eikechips fra gamle whiskytønner. Disse skal først få ligge å marinere i whisky. Marineringen sørger for desinfisering og for at chipsene blir bløtt opp slik at mer smaker kan trekkes ut av dem. Planen er å ha dem i en tøypose hengende midt i karet.

Hvis vi er heldige har vi, tross kaoset, klart å brygge øl uten at det blir desinfisert. I så fall blir dette et ordentlig snadder øl.

OG endte på 1.100 – 3 punkter over oppsatt oppskrift. Oppskriften finnes i forrige innlegg. Her er noen flere bilder fra kvelden:

 

 

Tagged on:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.