Tapping av Harry Jameson Porter Cliff – aka Batch #50 – Imperial Whisky Stout Porter Celebration Batch
Onsdag kveld tappet vi vårt siste brygg – en variant av batch #38. Grunnoppskriften er den samme, men vi har skalert den opp ved hjelp av spraymalt og ved å utnytte meskekaret 100%. I tillegg er lakrisen byttet ut med treflis fra gamle whiskytønner. Treflisen fikk ligge i noen desiliter Jameson Whisky å trekke noen dager før de ble hevet i en tøypose og hengt midt i gjæringskaret. Resten av whiskyen gikk også i gjæringskaret.
Mer informasjon om oppskriften og hvordan bryggingen gikk kan du lese om i tidligere innlegg her på bloggen.
Tappingen gikk greit bortsett fra at hurtigkoblingen gikk tett et par-tre ganger i starten. Det tok vi på rutinen og resten av tappingen gikk som en drøm.
OG på brygget var 1.100 og den gjæret ned til 1.025. Ølet blir da ca. 9,7%.
Gjæren hadde virkelig kost seg i det mildt sagt overfylte gjæringskaret. Dette, kombinert med et sannsynligvis ikke-helt-etter-boken-montert lokk, førte til at gjæringsskapet var fullstendig nedsprayet av vørter og ivrig gjær. Her er en liten video som viser hvordan gjæringskapet så ut etter noen dager:
Ingen tvil at det har vært stormgjæring i alle fall.
Her er noen flere bilder fra tappingen:
- Størknet øl og vørter – batch #50
- Humlepose og vørter på rømmen
- Pose med eikechips
- Vørter over alt!
- Tømmer fatet for oksygen ved å overføre starsan fra fat til fat ved hjelp av co2-trykk
- 5 med deilig mørk og sterk whisky stout/porter til karbonering
- Fullstendig kaos under brygging av jubileumsbatch – Batch #50
- Batch #51 – Belgium revisited