Brygging og tapping av Batch #59 – Bryllups-CAPA

Å brygge til bryllup!

Det kokte over denne gangen også – selv om det var lite.

Vi var selvsagt svært beæret da vi i vår ble spurt om vi kunne brygge litt øl i forbindelse med et bryllup i august. Etter litt planlegging og utveksling av ideer kom vi fram til at det var greiest å brygge til en samling som skulle finne sted kvelden før selve dagen. Å brygge til selve bryllupet ble litt mye styr – det hadde blitt svært mange flasker – bare det holde det kjølig til/på selve kvelden kunne bli en utfordring! Å servere øl fra fat i et bryllup er heller ikke helt rett fram – enten må det gjøres med en picnic-kran (og det blir mye søl) eller så man skaffe tilveie en barløsning med tappetårn. Uansett vil man ha en utfordring med å holde det kjølig. Til sist var det også usikkert om man i det hele tatt ville få lov til å servere medbrakt på den plassen bryllupet skulle holdes.

Oppmåling av skyllevann

Enden på visen ble at vi tappet ca. 20 liter på flasker som kunne serveres familie og venner kvelden før.

Vi måtte ta utgangspunkt i et øl vi hadde lykkes med mange ganger før, nemlig vår Citrus American Pale Ale. Oppskriften ble jazzet litt opp – både med tanke på alkoholinnhold, bitterhet og appelsinskalmengden som gi ølet det ekstra citruspreget.

Oppskriften vi brygget etter den 17. juni 2017 var denne:

Batch #59 – Citrus American Citrus Pale Ale
American IPA

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L): 80.0
Total Grain (kg): 20.835
Total Hops (g): 500.00
Original Gravity (OG): 1.056 (°P): 13.8
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV): 5.58 %
Colour (SRM): 9.8 (EBC): 19.3
Bitterness (IBU): 52.5 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 69
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
—————-
16.602 kg Pale Ale Malt (79.68%)
2.117 kg Crystal 75 EBC (10.16%)
1.058 kg Caramalt 31 EBC (5.08%)
1.058 kg Torrified Wheat (5.08%)

Hop Bill
—————-
200.0 g Cascade Pellet (6.3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.5 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (9.7% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
100.0 g Citra Pellet (14.2% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (9.7% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (14.2% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
75.0 g Orange Peel @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05

Notes
—————-
Stormgjæring + ett døgn: 16
14 – stormgjæring – 2 døgn: 17
2 siste døgn: 4

Vannjusteringer ihht bryggekalkulator.no

CaSO4 (skyllevann): 21,2 gram / 5,3 strøken teskje
CaSO4 (meskevann): 26 gram / 6,5 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann): 0 gram / 0 strøken teskje
CaCl2 (meskevann): 0 gram / 0 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk): 6,5 gram / 3,6 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk): 6,5 gram / 1,5 strøken teskje

Bryggekvelden

Brudgommen i dyp konsentrasjon om viktige oppgaver

For at det ikke skulle bli et rent oppdragsbrygg var brudgommen (med flere) med både bryggingen og tappingen. Brudgommen var ikke helt blank på brygging og hadde vært med å brygge noen såkalte «ølsett» tidligere (i disse benyttes maltekstrakt slik at en hopper over meskeprosessen) og var dermed kjent med prosessen.

Selve bryggingen gikk veldig bra – i alle fall fram til de to-tre siste tilsettingstidspunktene. Da skulle det i både humle, gjærnæring, appelsinskall og protafloc. Om det var kveldens prøvesmakinger eller forventningspress som gjorde det skal være usagt, men her gikk det galt. 7-8 minutter for sent fant vi appelsinskallet hengende å dingle i en øyekrok i taket hvor den hadde blitt hengt opp, like over bryggekjelen – slik at vi ikke skulle glemme den. På impuls utvidet vi derfor koketiden med 10 minutter. Og det er jo ikke mulig å gjøre uten samtidig å justere humletilsettingene …

Appelsinskall i humlepose

Det er den dag i dag ikke mulig å gi en 100 % korrekt framstilling av det som ble gjort de siste 10-15 minuttene. Det skulle tilsettes 50 ekstra gram humle på 0 minutter for å kompensere og det er usikkert om det ble Citra eller Centennial. De resterende 50 grammene fra den aktuelle 100 grams posen ble benyttet til tørrhumling. Etter brygging skulle vi sitte igjen med 50 gr Citra og 50 gr Centennial. Nå satt vi igjen med kun 50 gr – men vi visste ikke hvilken humle det var. Og nå manglet vi 50 gr humle til tørrhumling. Det ble derfor kjøpt inn 100 gr Citra i tillegg. Til tørrhumling ble det derfor enten brukt 150 gr Citra eller 100 gr Citra og 50 gr Centennial.

Brudgommens eget førsteutkast til etikett

Flasking

Hvoromaltinger. Ølet ble satt til gjæring uten større dramatikk. Det ble tørrhumlet og det ble «coldcrashet». Og fredag den 30. juni 2017 ble ølet tappet. En del gikk på flasker og en del gikk på fat. Det ble benyttet Muntons karboneringsdrops. Disse er litt greiere enn Coopers sine da de er mindre i størrelse. Så der Coopers sine drops har en tendens til å bli litt for stor til en 0,33 liters flaske og litt for liten til en 0,5 liters flaske, så kan du med Muntons benytte 1 drops til de små flaskene, to til de litt større og 3 til det helt store (0,75 – 1 liter).

Nå er det jo en stund siden ølet er tappet. Det er prøvesmakt av mange og så langt klarer ølet seg bra. Det er selvfølgelig og selvsagt likevel spennende å se hva slags mottagelse ølet får kvelden før kvelden!

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.