Batch #64 – Session CAPA

Vi ønsket denne gangen å brygge en øl som det var mulig å drikke 2-3 glass av uten at det nødvendigvis sparket så mye. Samtidig tok vi i bruk ny bryggesoftware (Brewfather). Ny software betyr en ny periode med innkjøring av parmetre for bryggeriet og kort fortalt endte vi opp med en mellomting mellom CAPA’en som vi har brygget mange ganger og Sessionølet vi ønsket oss.

Vi har siden oppstarten benyttet en software kalt Brewmate. Denne har ikke blitt vedlikeholdt med ny versjon siden vi startet i 2016 (selv om det nå ser ut til å være overtatt av Brewer’s Friend. Programmet er et standalone program som kun kjører på pc’en din og det er jo ikke særlig praktisk. Vi tester nå ut Brewfather og det er en 100% online software som ser ut til å støtte alt det vi har behov for når det gjelder å snekre oppskrifter og holde orden på de ulike oppskriftene.

Appelsin

Når vi brygger et øl så er det en del ting man ønsker å oppnå. De viktigste er kanskje riktig smak, riktig aroma, riktig balanse mellom sødme og bitterhet, riktig volum og riktig alkoholprosent. For i størst mulig grad kunne lage det ølet som en i utgangspunktet ønsket å lage forsøker man derfor å ha kontroll på så mange av variablene som mulig: hva slags malt skal vi bruke, hvor mye sukker får vi ut av malten, hva slags farge bidrar malten med, hvor mye vann skal vi bruke til mesking, hvor mye vann skal vi bruke til skylling, hvilken temperatur skal vi meske på, hvor lenge skal vi meske, skal vi meske på flere temperatursteg, hvor lenge skal vi koke, hvilken humle(r) skal vi bruke, når skal humlen og andre smakstilsettinger tilsettes, hvor mye skal vørteren kjøles før overføring til gjæringstank, hvilken temperatur skal ølen gjære på og hvor mye skal ølet karboneres?

Brewfather
Brewfather

Det er mulig å holde styr på dette med penn og papir, men det er for spesielt interesserte. All slik software må ta utgangspunkt i ulike formler og parametre for forskjellige forhold: Hvor mye vann suger malten til seg, hvor mye bitterhet får du ut av humlen, hvor mye veske fordamper ved koking, hvor mye krymper vesken under nedkjøling osv. Ulik software lar deg parameterstyre ulike ting og det er derfor ikke uten videre lett å reprodusere ett brygg som er satt opp i en software når du skal brygge det etter en oppskrift satt opp i en annen software.

Max skyllevann

Her er oppskriften slik den var satt opp i Brewfather:

Citrus American Pale Ale (session)
American-Style Pale Ale
4.3% / 10.2 °P

70% efficiency

Batch Volume: 81 L
Boil Time: 60 min

Mash Water: 51.1 L
Sparge Water: 63 L @ 65 °C

Total Water: 114.1 L
Boil Volume: 99.58 L
Pre-Boil Gravity: 1.037

Vitals
Original Gravity: 1.041
Final Gravity: 1.008
IBU (Tinseth): 41
Color: 8.7 EBC

Mash
Strike Temp — 68.1 °C
Temperature — 63 °C — 30 min
Temperature — 70 °C — 30 min

Malts (15.02 kg)
11.997 kg — Vestbrygg – Pale malt — Grain — 5 EBC
1.476 kg — Thomas Fawcett Vestbrygg – Pale Crystal 75 EBC — Grain — 3.9 EBC
771 g — Thomas Fawcett Vestbrygg – Caramalt — Grain — 30 EBC
771 g — Thomas Fawcett Vestbrygg – Torrified Wheat — Grain — 3 EBC

Hops (250 g)
25 g — Cascade (Cryo) 14.5% — Boil — 60 min
25 g — Cascade (Cryo) 14.5% — Boil — 30 min
100 g — Centennial 8.5% — Boil — 10 min
50 g — Centennial 8.5% — Boil — 7 min
50 g — Citra 13.5% — Boil — 7 min

Miscs
50 g — Orange Peel, Sweet — Boil — 15 min
2 items — Protafloc — Boil — 15 min
10 g — Yeast Nutrients — Boil — 15 min

Yeast
5 pkg — Fermentis US-05 Safale American

Ting og tang på bryggerbenken

Vi siktet altså på en OG på 1.041, men endte opp med 1.050. Vi ønsket en FG på 1.012 eller under (på grunn av den lave mesketemperaturen) og endte på 1.013. Vi fikk derfor en øl på 4,9% i stedet for  4,3% som vi hadde siktet på. Det er jo  ikke noe stort problem i og for seg, men det viser at overgangen til ny software må gå seg til. Vi ønsker å treffe på de ulike parameterne når vi brygger og det pleier vi å gjøre.  

Ølet står nå til karbonering og bør være drikkeklart om få dager!

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.