Batch #68 – CAPA

28. september 2019 brygget vi en ny batch av vår Citrus American Pale Ale og vi brygget etter følgende oppskrift: https://share.brewfather.app/Fp0dAbWSh9Ohm1

Under koking opplevde vi at fikk dårlig effekt i kokekaret. Og det som fulgte var et godt eksempel på dårlig feilsøking. Først mistenkte vi at SSR’en som regulerte varmelementet var ødelagt, så da byttet vi den. Fortsatt ville ikke varmelementet gi fra seg varme. Vi byttet da ut bryteren og øynet håp da det igjen ble lys i bryteren. Men det var et uberettiget håp. Det ene varmelementet ville fortsatt ikke gi varme. Vi kom igjennom kokingen (vi har jo dyppvarmer som backup) og bestemte oss for å se på problemet en annen dag.

Når vi så på problemet igjen noen dager senere oppdager vi at det forskjell på SSR (solid state relay) og SSVR (solid state voltage regulator). Vi setter derfor på igjen regulatoren som stod i skapet i utgangspunktet og voilá! Varmeelementet ga varme. Lærdom? Test en ting om gangen! Hadde vi satt inn igjen SSVR’en som vi byttet ut, uten at det hjalp, så hadde vi fått et fungerende varmelement når vi gikk videre og byttet bryteren.

Ellers forløp bryggekvelden uten de store overraskelsen – men en ting var likevel nytt! Vi har sett oss lei på det tunge løftet som må til når maltkurven skal bort fra kokekaret. Vi hadde en løsning med en manuell vinsj – så det vertikale løftet var i og for seg ikke noe problem. Utfordringen var når maltkurven skulle dras bort fra kokekaret. Da måtte en mann stå å løfte/dra i maltkurven, mens en annen slapp ut wire fra vinsjen. Et halsbrekkende stunt som fort kunne avstedkomme tumulter og kink i ryggen. Men nå har vi fått elektrisk vinsj montert på løpekatter i skinne festet i taket! Nå heves maltkurven med et trykk på en knapp og til slutt kan vi, helt uten noen form for anstrengelse, dra vinsj og maltkurv ut på gulvet og senke den igjen like enkelt som vi hevet den. Stas!

Vi traff blink med OG (1.051) og vørter ble overført til gjæringstank uten videre dramatikk.

I skrivende stund er jo både gjæring og tapping av dette brygget allerede historie, men det hører til denne at vi under humling av neste brygg (kommer eget innlegg om dette) fant humlen som skulle vært tørrhumlen til dette brygget. Vi hadde altså glemt å tørrhumle. En annen ting med dette brygget var at vi glemte tørrhumlingen … Vi kjenner godt forskjell på denne CAPA’en og tidligere batcher brygget på omtrent samme oppskrift. Denne mangler naturlig nok litt smak og aroma. På den annen side er den svært lettdrikkelig og maltaromaen kommer godt fram. Slett ikke noe dårlig øl, bare ikke 100% etter plan!

Tagged on: , ,

One thought on “Batch #68 – CAPA

  1. Pingback: Batch #69 – Humlehelvete DIPA – Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.