Batch #70 – Hanalei Island Ipa

Bryggerstupet har gått et godt stykke utenfor komfortsonen og laget øl med både jus og puré av eksotiske frukter. Vi har brygget en klone av Kona Brewing sin Hanalei Island Ipa som i følge produsenten er laget til ære for den frodige Hawaii-øyen Kauai og Hawaii’s klassiske POG jus (Passion fruit, Orange og Guava).

Hanalei er en liten by helt nord på øyen Kauai. Så hvorfor ølen ikke heter Kauai Island Ipa, men Hanalei Island Ipa vet vi ikke? Legg gjerne igjen en kommentar om du vet hvorfor.

Oppskriften er satt opp med 99 liter til kok og av dette er altså 1,5 liter appelsinjus (Tropicana med fruktkjøtt), 3 liter Guavajus og 1 kg pasjonsfruktpure.

Av humler er det brukt Millenum som bitterhumle, Azacca og Galaxy som 30-minuttershumle og Galaxy som aromahumle. I tillegg er den tørrhumlet med Azacca. Gjæren vi brukte heter San Diego Super Yeast (WLP090). Hvorfor den er så super har vi ikke rukket å sette oss inn i. Arbeidshypotesen er at den gir høy utgjæring. Vi endte på 1.008. OG var på beskjedne 1.040 – så det er en relativt lett øl dette på kun 4,2 %.

Hele oppskriften finner du her!

Når vi skal lage en klone er det greit å ha et noe å gå ut fra. Det var ikke mange kloneoppskrifter der ute, men vi fant denne: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/734407/hanalei-ipa-clone-pog- og det ble vårt utgangspunkt. Den kommersielle utgaven er på 4,5 % og det var det vi siktet etter og justerte oppskriften deretter. Vi hadde imidlertid litt for stor tiltro til gjæren og fikk ikke den FG’en vi hadde håpet på: 1.004, men havnet istedet på 1.008. Ikke store forskjellen.

Selve bryggekvelden gikk fint til tross for at vi underveis oppdaget at pid’en vår (en SESTOS DS1) plutselig fant ut at den skulle innbille seg at det var 10 grader varmere i gryten (eller var det 10 grader kaldere?) enn hva det beviselig var. Når dette inntraff er for undertegnede litt uklart og det er derfor også litt uklart hvilken effekt det har hatt på brygget. Utbyttet ble som forventet og FG var ikke veldig langt unna det som planlagt – så store konsekvenser har det ikke hatt. Nå er pid’ens parameter SC (Sensor Calibration) justert tilsvarende – men det er fortsatt et mysterium hvorfor pid’en og føleren etter nærmere 50 brygg plutselig skal vise 10 grader feil. Synspunkter/erfaringer på dette mottas med takk!

Ølet fikk gjære i 14 dager, med påfølgende cold crash på et par-tre dager før det ble tappet på fat. Det har vært behørig prøvesmakt, men det er alt for tidlig å trekke noen konklusjoner utover at det ikke finnes noen usmak og at det har mer enn et tydelig hint av Guava!

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.