Oversikt del II: Norbrygg, nyheter, diskusjon og hjemmebryggervideobonanza!

I forrige del av denne oversikten presenterte vi en liste med hjemmebryggeblogger. Denne gangen tar vi for oss andre informasjonskilder som gir mange innfallsvinkler til hjemmebrygging! Det er nærmest utømmelig med lesestoff og videosnutter om hjemmebrygging og alt som hører til. Mange av videoene som legges ut er mye mer interessant enn TV-menyen hvilken som helst dag i uken. I tillegg gir vi deg en oversikt over det kurstilbud som finnes for vordende hjemmebryggere!

NORBRYGG – Norsk Hjemmebryggerforening

La oss begynne med det kanskje mest nyttige av alle steder på internett for den som ønsker å lære mer om hjemmebrygging: Norbrygg!

Norbrygg er en forening for alle med interesse for hjemmebrygging i Norge. Vi er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. Våren 1998 ble foreningen organisert i formelle former. Vårt mål er å være en forening for norske hjemmebryggere som kan arrangere konkurranser, møter, opplæring og andre sosiale aktiviteter.

Kilde: norbrygg.no

NorbryggSom medlem i Norbrygg får du tilgang til en lang rekke artikler som medlemmene har skrevet i tillegg til rabatt hos mange av hjemmebryggerbutikkene rundt omkring i landet og på nett! Et medlemsskap koster ikke mye, og medlemsavgiften er uansett fort spart inn igjen med rabattene. Og enten du er medlem eller ei, er diskusjonsforumet på norbrygg.no/forum en fantastisk kilde til årevis med hjemmebryggerprat. Spørsmål stilles og besvares, tabbehistorier deles, oppskrifter deles og diskuteres, råd og tips om utstyr utveksles og det postes bilder av hjemmelagde etiketter, meskekar, kokekar, silbunner, magnetrørere, baren i kjelleren og gjærkaken på det siste brygget – for å nevne noe! Takhøyden er stor og hver måned øker antallet medlemmer på forumet med flere hundre!

Video / TV

Det er kjekt å lese om ølbrygging, men det er enda bedre å kunne sette seg tilbake å se videoer laget av folk som brenner for hjemmebrygging og som elsker å dele sin lidenskap med andre!

Brewing TV

Brewing TV

Brewing TV

73 episoder med hjemmbryggeherlighet! Brewing TV har laget sin siste episode, men heldigvis ligger alle episodene fortsatt ute på nett. Her er det mange timer med god underholdning – artig og ikke minst veldig nyttig for den som ønsker å lære mer om hjemmebrygging. Her finnes det episoder som omhandler alt fra ulike mesketeknikker, brygging av «store» øl, brygging av stout til hemningsløst overforbruk av humle!

Chop & Brew

Chop & Brew

Chop & Brew

Matlaging og hjemmebrygging! Liker du å lage god mat? Liker du å brygge øl? Eller ønsker å lære hvordan? Da bør du følge med på episodene til Chop & Brew. Chip Walton, som tidligere var en del av Brewing TV nevnt ovenfor, lager episoder blant annet om hvordan en lager bacon, men oftest handler episodene om hjemmebrygging av øl! Chop & Brew er også på Facebook!

Brewmasters på Discovery

Vi må bare legge oss flate og innrømme at vi ikke har sett en eneste episode av dette – denne dukket opp under skrivingen av denne artikkelen! Folkene bak bryggeriet Dogfish reiser jorden rundt for å eksperimentere med ølbrygging! 24 episoder med ølbrygging – bør kunne holde deg underholdt noen kvelder!

Youtube

Youtube

Youtube

Et annet åpenbart sted å gå for å finne videostoff om hjemmebrygging er Youtube. Et søk på f.eks. ordet ølbrygging på Youtube gir deg timesvis med hjemmebryggevideoer!

Brew Your Own

Brew Your Own er et magasin viet helt og holdent til ølbrygging. Her finner du utstyrstips, oppskrifter og teknikker. Kommer ut 8 ganger i året og abonnement kan bestilles på byo.com. Anbefales!

Ta et kurs!

Det finnes mange tilbydere av kurs i ølbrygging. De fleste som tilbyr dette er leverandører av bryggeutstyr. De tilbyr kurs i det utstyret som de selger, slik at det skal være lettere å komme i gang med bryggingen. Her er en oversikt over de kurstilbyderne vi kjenner til:

TilbyderKursomtale hentet fra kursholders informasjon på nett
VestbryggPå kurset vil du få ein introduksjon til ingrediensar og øltypar, samt prosessen rundt. Me vil brygge eit øl sammen, slik at ein sjå, smake og lukte seg gjennom prosessen med brygging av øl. Dette vil verte eit kurs i “all grain” (brygging med korn), men ein vil også gå gjennom andre bryggemetodar.
ØlakademietBryggekurset gir deltakeren den teoretiske og praktiske fagkunnskap som er nødvendig for å kunne lage sitt eget øl. På kurset får man lære om ølbrygging, teknikker, smaking og øltyper.

Deltakerne får smake på ulike typer brygg med de gode ølhistoriene. Under dagen serveres det lunsj og en 2-retters middag, der øl inngår i og til måltidet.
BryggselvDette kurset er for nybegynnere som ønsker å lære å brygge øl fra grunnen av. Vi benytter metoden "Brew-in-bag" (BIAB) som er den enkleste og rimeligste måten å komme i gang med ølbrygging på.
Brygging.noVi har gjort det til en av våre spesialiteter å arrangere kurs for vordende hjemmebryggere, og for de som vil vite litt mer om brygging. Kurset kan gjennomføres hvor som helst i landet. Det lages et brygg på 250 l som deles på kursdeltakerne. De tilsetter selv gjær og lager sitt eget øl.
StavsplassenVi går gjennom bryggeprosessen, ulike oppskrifter. Malten - mesking - utvasking/skylling av mesken - koking av vørter - tilsetting av humle - nedkjøling - tilsetting av ølgjær/gjæring for under- og overgjæret øl - praktiske råd for gjæring og flasketapping.
Ølbrygging.noPer Inge er den som startet olbrygging.no og hadde dette som en hobby i en årrekke. Han har lang erfaring med brygging av øl og har holdt bryggekurs siden 1998.

Meld deg inn i et bryggerlaug

Det finnes en rekke regionale bryggerlaug. Disse arrangerer kurs, har smakekvelder og gjør fellesbrygg. På diskusjonsforumet til Norbrygg finnes det en oversikt over de regionale bryggerlaugene og hvert av disse har sitt eget diskusjonsforum hvor du kan lese litt om aktivitetene i lauget!

Vet du om andre underholdende og/eller nyttige nettsteder for hjemmebryggere? Bruk gjerne kommentarfeltet under!

Les neste del: Oversikt del III: Butikker med utstyr og råvarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.