Oversikt del IV: Kalkulatorer og andre verktøy

Det er ganske mye å holde styr på når nye når man skal brygge øl. Men fortvil ikke, det finnes mange gode verktøy som hjelper deg med det meste av dette. Enten det gjelder å dimensjonere utstyret, å lage oppskrifter, beregne vannmengder, kompensere for dårlig (eller for godt) utbytte under mesking eller rett og slett å beregne hvor mye alkohol det ferdige ølet ditt har, så har vi oversikten for deg.

Stilguider og andre kategoriseringer av øl

Det finnes mange ulike måter å kategorisere øl. Mørkt øl, lyst øl. Bitter og ikke så bittert. Sterkt og ikke så sterkt. Ale og lager. Må det være så mye mer komplisert enn det da? Neida, ofte er dette godt nok. Til etiketten for eksempel:

Et lyst, alkoholsvakt og lettdrikkelig øl til lange sommerkvelder!

BJCP logo

BJCP logo

Beskrivelsen er i de aller fleste tilfeller mer enn god nok til å fortelle hva som er i flasken. Men i andre sammenhenger er dette rett og slett ikke presist nok. Først og fremst gjelder dette i konkurranser. I mange konkurranser kjempes det om heder og ære i ganske snevert definerte stiler og da er det viktig at kriteriene er tydelig og nøyaktige: Hvor mye alkohol er lov, hvor mange IBU, om krydder er lov og så videre. Ulike organisasjoner/foreninger har ulike stilguider (selv om de selvsagt ofte definerer de fleste øltypene på samme måte).

Selv om du ikke har tenkt å brygge til konkurranser er disse guidene nyttig.

Øltyper hos Norbrygg

Øltyper hos Norbrygg

For det første er det lærerikt å lese igjennom dem, rett og slett for å vite hva som forskjellen på en stout og en pale ale – utover at den ene er mørk og den andre er lys. Kunnskap om ulike øltypers karakteristika er nyttig å ha i bakhodet når du arbeider med oppskrifter eller diskuterer disse med andre.

For det andre er guidene nyttig når man diskuterer øl eller om man sender ølet sitt avgårde til en sertifisert øldommer (les mer om Norbryggs tilbud om evaluering av øl) og ber om få ølet vurdert. Da vurderes ølet opp mot den stilen/typen som en oppgir å ha forsøkt lage.  Og hvor godt man har klart å brygge innenfor stilen forteller jo også noe om hvor god kontroll man har på sin egen bryggeprosess. For å sette det litt på spissen: Har du forsøkt å lage en lys lager på 4,5% og har endt opp med en mørk bokkøl på 6,5%, så er faren stor for at du ikke klarer å reprodusere ølet den gangen du virkelig er fornøyd med et hjemmebrygg og har lyst å lage det samme ølet igjen.

Til sist er guidene nyttige når man ikke vet hva en skal brygge og trenger inspirasjon!

GuideBeskrivelse
Norbrygg - definisjon av øltyperBenyttes i konkurranser arrangert av Norbrygg (Norsk hjemmebryggerforening)
BJCP Style GuidelinesBenyttes i Den amerikanske hjemmebryggerforeningens øldommersertifiseringsprogram
Bend Brewfest Beer GlossaryEn ikke så teknisk oversikt over ulike øltyper - fra Bend Brewfest (ølfestival, Oregon, USA)
The Brewers Association Beer Style Guidelines The Brewers Association Beer Style Guidelines, USA
Campaign for real ale - Beer stylesEn oversikt fra Campaign for Real Ale - kun britiske ales!

Verktøy for å lage oppskrifter og styre bryggedagen

Brewmate

Brewmate

Å sette opp en oppskrift til et hjemmebrygg krever i utgangspunktet ganske gode matematikkferdigheter. Heldigvis finnes det en lang rekke verktøy for oss som ikke er like stødig i matten eller rett og slett ikke orker all utregningen! Det finnes utrolig mange online oppskriftsdatabaser hvor du kan sette opp dine egne oppskrifter, flere enn det gir mening å ta med i oversikten her.

VerktøyBeskrivelse
BeersmithProgramvare til bruk på Windows-pc'er, Mac'er og Iphone, Android og til og med Kindle. Regnes som det mest komplette verktøyet for komponering av oppskrifter og lagerstyring (f.eks. hva slags humle har jeg i fryseren?). Koster noen få hundrelapper.
Håndbryg.dk - BeerCalcOnline verktøy for å sette opp oppskrifter. Alle oppskriftene ligger i en åpen database slik at du kan søke fram oppskrifter og ta utgangspunkt i disse. Gratis.
BrewmateMeget grei og enkel bryggesoftware. Gratis (med oppfordring til donasjon).
BrewtoadOnline verktøy for å sette opp oppskrifter. Alle oppskriftene ligger i en åpen database slik at du kan søke fram oppskrifter og ta utgangspunkt i disse. Gratis.

Andre online-verktøy

Det finnes så mye forskjellige verktøy for hjemmebryggeren der ute. Vi har forsøkt å samle noen av de vi selv har brukt her. Det meste annet er bare et googlesøk unna!

VerktøyBeskrivelse
Brewer's FriendHar en lang rekke nyttige kalkulatorer.
Mr. Malty's Pitcing Rate CalculatorGenial sak som hjelper deg å beregne nødvendig mengde gjær til brygget ditt!
Green Bay Rackers Home Brew Club - ulike kalkulatorerInneholder blant annet en nyttig kalkulator for å beregne hvor stort meskekar du trenger!
Boil time calculatorBeregn hvor lang tid det vil ta å nå kok!
bryggekalkulator.noEn flott samling med nyttige kalkulatorer

Apper

I tillegg finnes det jo en lang rekke apper for hjemmebryggeren. Det gir ikke mening å liste dem opp her, det er bare å søke på telefonen, eller nettbrettet ditt, etter brewing eller homebrew så får du mange treff. Selv bruker vi en som heter HomeBrew Calculators. Den har hendige kalkulatorer for beregning av blant annet alkoholstyrke, sukkertilsetting for karbonering.

Hva slags app bruker du? Gi oss et begrunnet tips i kommentarfeltet, så legger vi den til her! Eller har du andre tips til online verktøy for hjemmebryggere? Da vil vi høre om det også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.